Gasztro

Mimóza saláta

Ez eredetileg az orosz konyha specialitása, és számos formában létezik. Mióta rátaláltam erre a káprázatosan egyszerű, ám annál finomabb salátára, nem győzök eleget készíteni belőle. A látvány elvarázsol, az ízek összhangja tökéletes akkor is, ha az alapanyagok aránya nem mindig ugyanaz. Mindenképpen a tálalás, a gondos rétegezés az, amire e saláta készítésénél különösen ügyelni kell. Ha összekeverjük, akkor a legízletesebb, de a kinézete csöppet sem lesz vonzó. Eltűnik belőle a „mimóza-varázslat”, ami nevét is adja, hiszen a fehér felületre reszelt tojássárgája olyan, mint a hólepelre hullott, tél végén virágzó mimóza-virágok.

Hozzávalók

  • 40 dkg burgonya
  • 5 tojás
  • 1 kisebb sárgarépa
  • 10 dkg ecetes uborka
  • 2 közepes lilahagyma
  • 15 dkg majonéz
  • ízlés szerint 1 konzerv szardínia vagy tonhal

Elkészítés

A burgonyát hájéban megfőzzük, a tojásokat szintén, majd mindkettőt lehűtjük.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

A hozzávalókat mint felaprítjuk: az ecetes uborkát, a lilahagymát apró kockára vágjuk, a burgonyát nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A sárgarépát finomra reszeljük. A főtt tojásokat félbevágjuk, a fehérjét finomra aprítjuk, a sárgáját félretesszük.

Egy nagyobb tál aljába, vagy egy tálra állított tortakarikába simítjuk a reszelt burgonyát. Megsózzuk, egyenletesen elosztjuk rajta az uborkát, a hagymát, a reszelt répát. Majonézzel megkenjük, majd rátesszük a feldarabolt halat, a tojásfehérjét, majd a majonézzel befedjük.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Rámorzsoljuk a tojássárgáját, és kedvünk szerint esetleg petrezselyemmel, snidlinggel kizöldítjük. Behűtjük, hogy az ízek összeérjenek. Ha formába rétegeztük, akkor tálalás előtt a karikát lehúzzuk, így adjuk asztalra.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Ajánljuk még:

Hidegtálak karácsonyi hangulatban, egyszerűen

Ha nem vagy konyhatündér, akkor is tudsz varázsolni a konyhában! Olyan egyszerű vendégváró tálakat ajánlok, amelyeket tényleg bárki el tud készíteni. Nem kell sütni, nem kell főzni, nem kell bonyolult konyhai gyakorlatokat végezni. A titok csak annyi, hogy jó minőségű alapanyagokat szerezz be, és induljon a fantáziád. Elő a varázspálcával!