Hozzávalók a piskótához:
- 6 tojás
- 12 dkg kristálycukor
- 12 dkg liszt
- 3 dkg kakaó
- 10 dkg olvasztott vaj
- 1 csomag vaníliás cukor
- ízlés szerint citromhéj
Hozzávalók a krémhez:
- 2 tábla (200 g) 70%-os kakaótartalmú étcsokoládé
- 4 vagy 6 dl tejszín
- mentaszirup
- 1 csomag habfixáló
Elkészítés:
A tészta elkészítésével kezdünk. Ehhez a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk a cukor 3/4 részével. A tojások sárgáit kikeverjük a maradék cukorral, a vaníliás cukorral és az olvasztott vajjal, majd óvatos mozdulatokkal a fehérjéhez keverjük, utána kanalanként beleforgatjuk a liszttel elkevert kakaót és ízlés szerint a reszelt citromhéjat.
Kapcsos tortaformába öntjük a piskótatésztát és előmelegített sütőben, 180 fokon körülbelül 25-30 percet sütjük.
Míg sül, elkészítjük a krémet. A tejszínt keményre verjük a habfixálóval és hűtőbe tesszük. A csokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk, ízlés szerint adunk hozzá a mentaszirupból. Szirupot könnyen készíthetünk mentalevelek és cukorszirup forralásából, ízlés szerinti édességűre!
Mikor langyosra hűlt a mentás olvasztott csoki, belekeverjük a tejszínhabot és megtöltjük vele a tortát.
Ehhez a piskótát kettévágjuk, meglocsoljuk a mentasziruppal és megkenjük a krém felével. Ráhelyezzük a másik tortalapot és a torta oldalát és a tetejét is beborítjuk a krémmel. Cukordísszel díszítjük a tetejét.