Mentás csokitorta

Gasztro

Mentás csokitorta

 Télen-nyáron fantasztikus!

Hozzávalók a piskótához:

  • 6 tojás
  • 12 dkg kristálycukor
  • 12 dkg liszt
  • 3 dkg kakaó
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • ízlés szerint citromhéj

 

Tovább olvasok

Hozzávalók a krémhez:

  • 2 tábla (200 g) 70%-os kakaótartalmú étcsokoládé
  • 4 vagy 6 dl tejszín
  • mentaszirup
  • 1 csomag habfixáló

Elkészítés:

A tészta elkészítésével kezdünk. Ehhez a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk a cukor 3/4 részével. A tojások sárgáit kikeverjük a maradék cukorral, a vaníliás cukorral és az olvasztott vajjal, majd óvatos mozdulatokkal a fehérjéhez keverjük, utána kanalanként beleforgatjuk a liszttel elkevert kakaót és ízlés szerint a reszelt citromhéjat.

Kapcsos tortaformába öntjük a piskótatésztát és előmelegített sütőben, 180 fokon körülbelül 25-30 percet sütjük.

Míg sül, elkészítjük a krémet. A tejszínt keményre verjük a habfixálóval és hűtőbe tesszük. A csokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk, ízlés szerint adunk hozzá a mentaszirupból. Szirupot könnyen készíthetünk mentalevelek és cukorszirup forralásából, ízlés szerinti édességűre!

Mikor langyosra hűlt a mentás olvasztott csoki, belekeverjük a tejszínhabot és megtöltjük vele a tortát.

Ehhez a piskótát kettévágjuk, meglocsoljuk a mentasziruppal és megkenjük a krém felével. Ráhelyezzük a másik tortalapot és a torta oldalát és a tetejét is beborítjuk a krémmel. Cukordísszel díszítjük a tetejét.   

Ajánljuk még:

Nincsen diós mákos nélkül! – Bejglitörténelem az ünnepekre

Ahány ház, annyi recept. Ahány íz, annyi történet. Ahány karácsony, annyi bejgli. De honnan ered a sztársütemény? Minek köszönheti népszerűségét? A bejgli még a karácsonyi kalácsot is lesöpörte az első helyről, mai napig őrzi királyi pozícióját az ünnepi desszertek között.