Medvehagymás sós sütemény

Gasztro

Medvehagymás sós sütemény

Ez a sütemény nagyon izgalmas a fűszernövények miatt, puha, szaftos a benne lévő sajttól, az állaga pedig valahol a keksz és a pogácsa között van.

Hozzávalók:

  • 120 g finomliszt
  • 50 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
  • 120 g reszelt ementáli sajt
  • 2 ek apróra összevágott medvehagyma
  • 110 g hideg vaj
  • néhány csepp jéghideg víz igény szerint
  • zsenge fűszernövénylevelek ízlés szerint (zsálya, kakukkfű, rozmaring)
  • A kenéshez egy tojásfehérje

Elkészítés: 

A hozzávalókat robotgéppel összekeverjük. Készíthetjük kézzel is, de akkor gyors mozdulatokkal dolgozzunk. Ha úgy látjuk, hogy a tésztánk nem áll össze, akkor cseppenként adhatunk még hozzá jéghideg vizet, amíg megfelelő állaga nem lesz. Ha elkészültünk, akkor becsomagoljuk a tésztát, és hűtőbe tesszük minimum egy órára.

 
Antal Csilla
 

Ha lehűlt a tésztánk, akkor egy lisztezett felületen kb. 1,5 cm vastagságúra kinyújtjuk. A fűszernövényeink megmosott, majd leszárított leveleit rátesszük a tésztára, és a nyújtófával óvatosan még egyszer átmegyünk a tésztán, hogy a levelek belenyomódjanak a tésztába. Ezután kiszaggatjuk őket tetszőleges formájúra, vagy feldaraboljuk a tésztát egy derelyevágóval.

Lehetőség szerint ezt úgy csináljuk, hogy mindegyik süteményre kerüljön egy fűszer is. Ezután sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk őket. Egy tojásfehérjét villával kissé felverünk, és ezzel kenünk le vékonyan minden darabot. 190-200 fokra előmelegített sütőben kb. 12-15 perc alatt sülnek készre.

Borbás Marcsi is készített medvehagymás pogácsát, ITT megnézheted, hogyan. 

Ajánljuk még:

Nincsen diós mákos nélkül! – Bejglitörténelem az ünnepekre

Ahány ház, annyi recept. Ahány íz, annyi történet. Ahány karácsony, annyi bejgli. De honnan ered a sztársütemény? Minek köszönheti népszerűségét? A bejgli még a karácsonyi kalácsot is lesöpörte az első helyről, mai napig őrzi királyi pozícióját az ünnepi desszertek között.