Hozzávalók:
- 120 g finomliszt
- 50 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 120 g reszelt ementáli sajt
- 2 ek apróra összevágott medvehagyma
- 110 g hideg vaj
- só
- néhány csepp jéghideg víz igény szerint
- zsenge fűszernövénylevelek ízlés szerint (zsálya, kakukkfű, rozmaring)
- A kenéshez egy tojásfehérje
Elkészítés:
A hozzávalókat robotgéppel összekeverjük. Készíthetjük kézzel is, de akkor gyors mozdulatokkal dolgozzunk. Ha úgy látjuk, hogy a tésztánk nem áll össze, akkor cseppenként adhatunk még hozzá jéghideg vizet, amíg megfelelő állaga nem lesz. Ha elkészültünk, akkor becsomagoljuk a tésztát, és hűtőbe tesszük minimum egy órára.
Ha lehűlt a tésztánk, akkor egy lisztezett felületen kb. 1,5 cm vastagságúra kinyújtjuk. A fűszernövényeink megmosott, majd leszárított leveleit rátesszük a tésztára, és a nyújtófával óvatosan még egyszer átmegyünk a tésztán, hogy a levelek belenyomódjanak a tésztába. Ezután kiszaggatjuk őket tetszőleges formájúra, vagy feldaraboljuk a tésztát egy derelyevágóval.
Lehetőség szerint ezt úgy csináljuk, hogy mindegyik süteményre kerüljön egy fűszer is. Ezután sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk őket. Egy tojásfehérjét villával kissé felverünk, és ezzel kenünk le vékonyan minden darabot. 190-200 fokra előmelegített sütőben kb. 12-15 perc alatt sülnek készre.
Borbás Marcsi is készített medvehagymás pogácsát, ITT megnézheted, hogyan.
Ajánljuk még: