Gasztro

Márványos kifli

A reggeli kávé mellé éppen jó lesz.

Hozzávalók

  • 60 dkg liszt
  • 15 dkg cukor
  • 2,5 dl tej
  • 5 dkg vaj
  • 10 g élesztő
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 5 ek kakaópor
  • csipetnyi só

A kenéshez: 1 tojás

Elkészítés

Az élesztőt a tejjel és kevés cukorral felfuttatjuk, közben a lisztet a sóval, a vaníliacukorral és a többi cukorral összekeverjük, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és a vajat, majd jól összedolgozzuk.

 

Az így kapott puha tésztát háromfelé osztjuk. Az egyiket fehéren hagyjuk.

A másodikba belegyúrunk két kanálnyi kakaót úgy, hogy a tészta márványos maradjon, a harmadikba pedig 3 kanálnyit teszünk, és jól beledolgozzuk. Így a három adag tészta háromféle színű lesz. A tésztagombócokat kelni hagyjuk 40 percet.

 

Amikor megkelt a tésztánk, a fehéret 5, a másik kettőt pedig 4-4 részre vágjuk. 

  

Kinyújtjuk vékonyra, és lerétegeljük: a fehérrel kezdjük, arra jön a márványos világosabb barna, majd a sötétbarna, és ismét a fehér. Amikor elkészültünk minden lappal, az így összerakott tésztát háromszögekre vágjuk, azokat kinyújtjuk, és feltekerjük. Sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, és pihentetjük 15 percet, majd megkenjük a felvert tojással, és 25 perc alatt 180 fokon készre sütjük. 

 

 

Ajánljuk még:

Szerencsehozó szokások az új esztendőre

Annyira várjuk már, mint talán még soha, hogy végre a számláló eggyel többet mutasson a naptárban – ezzel talán a világ minden táján így vannak az emberek. Abban viszont nagyon is különbözünk, ahogy köszöntjük az új esztendőt, ahogy igyekszünk biztosra varázsolni a szerencsénket. A teljesség igénye nélkül idézünk fel pár érdekességet itthonról és a világ népeinek hagyományaiból.