Hozzávalók
A tésztához:
- 3 db tojásfehérje
- 7 dkg kristálycukor
- 12 dkg őrölt mandula
A krémhez:
- 3 db tojássárgája
- 50 ml tejszín
- 70 ml zsíros Magyar Tej
- 1 ek keményítő
- 6 dkg kristálycukor
- 12 dkg Magyar Vaj
- 2 ek porcukor
- 1 rúd vanília
A díszítéshez:
- pirított, vágott mandula
Elkészítés:
A krémhez a tejet, a tejszínt, a vaníliarúd kikapart belsejét és a cukrot felforraljuk, majd lehúzzuk a tűzről. A tojások sárgáját elkeverjük egy evőkanál keményítővel, majd adunk hozzá egy merőkanálnyit a forró tejes keverékből, hogy kiegyenlítsük a hőmérsékleteket. Ezután visszaöntjük az egészet a főzőedénybe, és lassú tűznél sűrű krémet főzünk belőle. Ha egyet forrt, készen is van. Ekkor keverjük hozzá a vaj egyharmadát, majd tegyük félre, és hagyjuk teljesen kihűlni.
Ha kihűlt, a maradék puha vajat felhabosítjuk a porcukorral, majd óvatosan elkeverjük a pudinggal. Itt már ne használjunk gépet, mert a krém széteshet. Lassú mozdulatokkal, kézi habverővel keverjük el egymással őket. (Ha véletlenül mégis szétesne a krém, gőz fölött melegítsük fel lassan egy picit, míg egyneművé nem válik.)
A tésztához a tojásfehérjéket krémes habbá verjük a cukorral. Ezután beleforgatjuk az őrölt mandulát is. A masszát habzsákba töltjük, és két lapot nyomunk belőle egy sütőpapírral bélelt tepsire, csigavonalban mozgatva a habzsákot. 170 fokos sütőben kb. 17-18 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha kezd szép világosbarna színe lenni. Ekkor kivesszük, és hagyjuk kihűlni. Fontos, hogy szilikonos sütőpapírt használjunk, különben le fog ragadni a tészta.
Ha mindennel elkészültünk, összeállítjuk a süteményt. A krémmel bőségesen megkenjük az első lapot, majd befedjük a másikkal, amit szintén megkenünk. Az oldalát is bevonjuk a tortának, majd megszórjuk pirított, vágott mandulával. Legalább egy órára hűtőbe rakjuk, hogy a lapok kissé beszívják a krémet.
A finom ételek elkészítését a Magyar Tej termékeket gyártó Alföldi Tej támogatta!
Ajánljuk még: