Mandulatorta (gluténmentesen)

Gasztro

Mandulatorta (gluténmentesen)

Antal Csilla receptje

Hozzávalók

A tésztához:

  • 3 db tojásfehérje
  • 7 dkg kristálycukor
  • 12 dkg őrölt mandula

A krémhez:

  • 3 db tojássárgája
  • 50 ml tejszín
  • 70 ml zsíros Magyar Tej
  • 1 ek keményítő
  • 6 dkg kristálycukor
  • 12 dkg Magyar Vaj
  • 2 ek porcukor
  • 1 rúd vanília

A díszítéshez:

  • pirított, vágott mandula

 

Tovább olvasok
 

Elkészítés:

A krémhez a tejet, a tejszínt, a vaníliarúd kikapart belsejét és a cukrot felforraljuk, majd lehúzzuk a tűzről. A tojások sárgáját elkeverjük egy evőkanál keményítővel, majd adunk hozzá egy merőkanálnyit a forró tejes keverékből, hogy kiegyenlítsük a hőmérsékleteket. Ezután visszaöntjük az egészet a főzőedénybe, és lassú tűznél sűrű krémet főzünk belőle. Ha egyet forrt, készen is van. Ekkor keverjük hozzá a vaj egyharmadát, majd tegyük félre, és hagyjuk teljesen kihűlni.

Ha kihűlt, a maradék puha vajat felhabosítjuk a porcukorral, majd óvatosan elkeverjük a pudinggal. Itt már ne használjunk gépet, mert a krém széteshet. Lassú mozdulatokkal, kézi habverővel keverjük el egymással őket. (Ha véletlenül mégis szétesne a krém, gőz fölött melegítsük fel lassan egy picit, míg egyneművé nem válik.)

 

A tésztához a tojásfehérjéket krémes habbá verjük a cukorral. Ezután beleforgatjuk az őrölt mandulát is. A masszát habzsákba töltjük, és két lapot nyomunk belőle egy sütőpapírral bélelt tepsire, csigavonalban mozgatva a habzsákot. 170 fokos sütőben kb. 17-18 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha kezd szép világosbarna színe lenni. Ekkor kivesszük, és hagyjuk kihűlni. Fontos, hogy szilikonos sütőpapírt használjunk, különben le fog ragadni a tészta.

Ha mindennel elkészültünk, összeállítjuk a süteményt. A krémmel bőségesen megkenjük az első lapot, majd befedjük a másikkal, amit szintén megkenünk. Az oldalát is bevonjuk a tortának, majd megszórjuk pirított, vágott mandulával. Legalább egy órára hűtőbe rakjuk, hogy a lapok kissé beszívják a krémet.

A finom ételek elkészítését a Magyar Tej termékeket gyártó Alföldi Tej támogatta!

Ajánljuk még:

Látványos finomságok zsenge karottából

A karotta szó hengeres, zsenge sárgarépát jelöl valójában. Dallamos, elegáns kifejezés, így könnyebben eladható azoknak, akiknek a sárgarépa valami nem túl kedves ízemléket jelent. A zsenge, tavaszi karotta nyersen is jó, de ott a helye szinte minden fogásban. Színes, vitamindús, roppanós. És ne feledjük: illatos zöldje a petrezselyemhez hasonlóan felhasználható!

 

Már követem az oldalt

X