Gasztro

Málnás trifle

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók egy 18 cm-es üvegtálhoz

Az alaphoz:

  • 18 db babapiskóta

A málnás réteghez:

  • 400 g fagyasztott málna
  • 1 tk vaníliaaroma
  • 100 g cukor
  • 1 ek keményítő

A krémhez:

  • 500 g mascarpone
  • 300 ml habtejszín
  • 100 g porcukor
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 1 kk őrölt gyömbér

A díszítéshez:

  • pár szem málna
  • 1 ek aprított pisztácia

 

Tovább olvasok

Elkészítés

Elsőként a málnás öntetet állítjuk össze. A málnát a vaníliaaromával és a cukorral 10-15 percig főzzük, majd egy kevés hideg vízben (10 ml) elkeverjük a keményítőt, hozzákeverjük a málnás részhez, és megvárjuk, amíg újra felforr. Azonnal lehúzzuk a tűzről, majd hagyjuk lehűlni.

A krémhez a mascarponét és a habtejszínt robotgéppel, magas fokozaton stabil, selymes krémállagúra habosítjuk, majd hozzáadjuk a krém többi alapanyagát.

A babapiskótákat a málnás, sűrűbb öntetbe mártjuk és szépen elrendezzük egy üvegtálban. Erre rámerjük a krémet, majd ugyanezt ismételjük, míg a rétegek kialakulnak. Ebből a mennyiségből egy 28 centis formában 3-4 réteget könnyedén csinálhatunk. 

A rétegek közé tehetünk tetszés szerint málnaszemeket, más gyümölcsöt vagy akár mandulát is.

A süti tetejére rádobáljuk a málnaszemeket és megszórjuk a pisztáciával. Tálalás előtt jól lehűtjük.

Ha szeretnénk, pohárdesszertként is elkészíthetjük ezt a süteményt, így:

Ajánljuk még:

Egzotikus téli gyógynövények, amik fűszerként is megállják a helyüket

„Nem csak gyógy-, de fűszer is!” – mondják még ma is sokszor azokra a növényekre, melyeket a gyógyászatban és a konyhában egyaránt felhasználhatunk. Az, hogy ezeket gyógyászati vagy kulináris célra vetjük be, csupán döntés kérdése, szerencsés esetben azonban a két cél egyszerre érvényesülhet! Annak ellenére, hogy a hagyományos ünnepi asztalon a régiségben – érthető okokból – elsősorban a saját környezetünkben is megtalálható növények kaptak helyet, most néhány távoli vidékeken honos fűszert listáztunk.