Málnás finomságok

Gasztro

Málnás finomságok

„Itt a bokor, itt a málna, jaj be édes, tömd a szádba!” – írta Nemes Nagy Ágnes a málnaszedő medvebocsok történetében. Mert az első málna szemek legjobbak egyenesen a bokorról bekapva. Amikor ha nem is egész kosárral, de már bőven érik, akkor málnás receptek egész sora kínálja, hogy ezt a piros gyönyörűséget hozzáillő köntösbe csomagolva tálaljuk fel. A málnás boszorkányhab békebeli nyári desszert, a nagynénik csipketerítős, hűvös szobáit idézi. Csak frissen jó, de hamar elkészül! A kakaós túrófánkhoz nem kell sütő, a málnás kosárkák pedig nyári partira vagy ünneplésre is tökéletesek.

Málnás boszorkányhab

Hozzávalók

  • 40 dkg málna
  • 4 tojásfehérje
  • 4 evőkanál cukor
  • fél citrom leve

Málnás boszorkányhab – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Elkészítés

A málnát megtisztítjuk. Néhány szép szemet félreteszünk a díszítéshez, a többit áttörjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd a cukrot apránként hozzáadva tovább keverjük. Végül a leszűrt citromlevet és a málnapürét is óvatosan beleforgatjuk. A félretett málnaszemekkel díszítve máris tálalhatjuk.

Kakaós túrófánk málnaöntettel

Hozzávalók

  • 50 dkg túró
  • 2 tojás
  • csipetnyi só
  • 2 evőkanál cukor
  • 2 evpkanál kakaópor
  • 10 dkg rétesliszt
  • 10 dkg búzadara

A sütéshez: olaj

A vaníliaöntethez:

  • 3 dl tej
  • 1 csomag főzés nélkül készíthető vaníliás pudingpor

A málnaöntethez:

  • 20 dkg málna
  • 6 dkg porcukor

A tetejére: 30 dkg „gurulós” málna

Kakaós túrófánk málnaöntettel – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Elkészítés

A túrót szitán áttörjük. A tojásokkal, csipetnyi sóval, cukorral, kakaóval, liszttel meg a búzadarával jól összedolgozzuk. Legalább fél órán át pihentetjük, majd vízbe mártott kanállal forró olajba szaggatjuk és a fánkok mindkét oldalát pirosra sütjük. Az olajból kiemelve szalvétán lecsepegtetjük. A vaníliás pudingport a leírás szerint elkészítjük. A málnaöntethez a málnát megtisztítjuk, összetörjük, és a porcukorral elkeverjük. A fánkocskákat a kétféle öntettel körülöntjük és friss málnaszemekkel a tetején kínáljuk.

Málnás gyümölcskosárka

Hozzávalók

A tésztához: 

  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 30 dkg liszt
  • 2 tojássárgája
  • 1-2 evőkanál tejföl

A krémhez:

  • 4 dl tej
  • 1 dl málnaszörp
  • 1 csomag vaníliás pudingpor

A tetejére:

  • 40 dkg málna vagy szeder
  • 1 csomag tortazselé-por
  • 1-1 evőkanálnyi cukor és citromlé

Málnás gyümölcskosárka – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho  

Elkészítés

A vajat liszttel, majd a cukorral, a tojássárgákkal elmorzsoljuk, és annyi tejföllel gyúrjuk össze, hogy jól formázható tésztát kapjunk. Fóliába csomagolva a hűtőbe tesszük, amíg a kis kosárka- formákat kivajazzuk, és liszttel behintjük. A tésztát 2-3 mm vastagra nyújtjuk, akkora korongokat szúrunk ki belőle, amelyekkel kényelmesen kibélelhetjük a kosárkákat. A szélüket tojásfehérjével megkenjük, majd s sütőlemezre sorakoztatjuk és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 10 perc alatt szép világosra sütjük. A formákból kiborítva hűlni hagyjuk. A tejet felforraljuk, majd a málnaszörppel elkevert pudingport vékony sugárban belecsorgatjuk. Lassú tűzön, szüntelenül kevergetve sűrűre főzzük. Ha langyosra hűlt, a tésztakosárkákat a krémmel megtöltjük, a tetejére gyümölcsöket halmozunk. A zseléport  cukorral és citromlével ízesítve az utasítás szerint elkészítjük, és kenőtoll segítségével a kosárkákat kifényezzük.

Nyitókép: Unsplash / Calin Stan

 

Ajánljuk még:

A töltött káposztát többféleképpen is készítheted! 6 receptet hoztunk

A töltött káposzta olyan klasszikus, amelyet sokféle recept szerint tudunk elkészíteni. Mutatjuk a recepteket, így mindenki megtalálhatja az ízlésének megfelelőt: van exkluzív, hagyományos, diétás, és olyan is, ami földhöz vág, pedig vegetáriánus. A savanyú káposztát régen a „magyarok címere” névvel illették, hiszen rengeteg olyan receptünk volt, amelynek ez a fő alapanyaga. Mindenütt közkedvelt, még sincs belőle két egyforma.