Mákosguba-torta

Gasztro

Mákosguba-torta

A mákos guba legelegánsabb formája! Nem is tudjuk eldönteni, hogy a habos része jobb vagy a mákos része.

Hozzávalók

A gubatésztához (8 rúdhoz):

  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2,5 dl víz
  • 3 ek cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 csipet só
  • 0,5 dl olaj
Tovább olvasok

Az öntethez:

  • 5 dl tej
  • 1 dkg vaj
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 4 db tojás

Az összeállításhoz:

  • 30 dkg cukros darált mák
  • 4-5 ek szilvalekvár

Elkészítés

A tésztához langyos vízben egy kis cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A liszthez keverjük a maradék cukrot, a sót és a citromhéjat. Hozzáadjuk az olajat, a felfutott élesztőt, illetve annyi vizet, amennyit a tészta felvesz, és szép simára dagasztjuk. Kb. egy órát hagyjuk pihenni, majd a deszkán átgyúrjuk.

Ezután négyfelé vágjuk a tésztát, majd mindegyik darabot elfelezzük. Ezeket a kis cipókat hosszú rudakra sodorjuk, és sütőpapírral tepsibe helyezzük. Ha a gubatésztával teleraktuk a tepsit, akkor vagdossuk be keresztbe, falatnyi darabokra őket. Ne vágjuk át teljesen a tésztát, így a rudak sütéskor egyben maradnak, és szét lehet majd törni őket. 170 °C-on 20 perc alatt készre sütjük, és a kamrába rakjuk szikkadni. 1-2 nap száradás után lehet felhasználni. Ha már megszikkadt, akkor falatnyi darabokra vágjuk. 

Az öntethez a fél litert tejet felmelegítjük. Teszünk bele egy csomag vaníliás cukrot és egy kis vajat. A tojások sárgáját kicsit kikeverjük egy evőkanálnyi cukorral. Ezután a forró tejből adunk hozzá egy merőkanálnyit, elkeverjük, majd az egészet a tejhez öntjük. Egyet forralunk rajta, majd meglocsoljuk vele a gubatésztát. Jól átkeverjük, hogy minden darab be tudja szívni a vaníliás krémet. Ezután a mákkal is alaposan összeforgatjuk. Egy nagyobb tortaformát kivajazunk, és belerakjuk az ízesített gubatésztát. Jól nyomkodjuk bele. 180 fokon kb. 30 perc alatt pirosra sütjük. Ezután kivesszük a sütőből, és megkenjük a tetejét szilvalekvárral. A tojásfehérjéket négy púpos evőkanál cukorral habbá verjük, majd ráhalmozzuk a guba tetejére, és visszatesszük a sütőbe 140 fokra. Ha a teteje elkezd pirulni a habnak, el is készült a torta.

Ajánljuk még:

Nincsen diós mákos nélkül! – Bejglitörténelem az ünnepekre

Ahány ház, annyi recept. Ahány íz, annyi történet. Ahány karácsony, annyi bejgli. De honnan ered a sztársütemény? Minek köszönheti népszerűségét? A bejgli még a karácsonyi kalácsot is lesöpörte az első helyről, mai napig őrzi királyi pozícióját az ünnepi desszertek között.