Mákosguba-torta

Gasztro

Mákosguba-torta

A mákos guba legelegánsabb formája! Nem is tudjuk eldönteni, hogy a habos része jobb vagy a mákos része.

Hozzávalók

A gubatésztához (8 rúdhoz):

  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2,5 dl víz
  • 3 ek cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 csipet só
  • 0,5 dl olaj
Tovább olvasok

Az öntethez:

  • 5 dl tej
  • 1 dkg vaj
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 4 db tojás

Az összeállításhoz:

  • 30 dkg cukros darált mák
  • 4-5 ek szilvalekvár

Elkészítés

A tésztához langyos vízben egy kis cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A liszthez keverjük a maradék cukrot, a sót és a citromhéjat. Hozzáadjuk az olajat, a felfutott élesztőt, illetve annyi vizet, amennyit a tészta felvesz, és szép simára dagasztjuk. Kb. egy órát hagyjuk pihenni, majd a deszkán átgyúrjuk.

Ezután négyfelé vágjuk a tésztát, majd mindegyik darabot elfelezzük. Ezeket a kis cipókat hosszú rudakra sodorjuk, és sütőpapírral tepsibe helyezzük. Ha a gubatésztával teleraktuk a tepsit, akkor vagdossuk be keresztbe, falatnyi darabokra őket. Ne vágjuk át teljesen a tésztát, így a rudak sütéskor egyben maradnak, és szét lehet majd törni őket. 170 °C-on 20 perc alatt készre sütjük, és a kamrába rakjuk szikkadni. 1-2 nap száradás után lehet felhasználni. Ha már megszikkadt, akkor falatnyi darabokra vágjuk. 

Az öntethez a fél litert tejet felmelegítjük. Teszünk bele egy csomag vaníliás cukrot és egy kis vajat. A tojások sárgáját kicsit kikeverjük egy evőkanálnyi cukorral. Ezután a forró tejből adunk hozzá egy merőkanálnyit, elkeverjük, majd az egészet a tejhez öntjük. Egyet forralunk rajta, majd meglocsoljuk vele a gubatésztát. Jól átkeverjük, hogy minden darab be tudja szívni a vaníliás krémet. Ezután a mákkal is alaposan összeforgatjuk. Egy nagyobb tortaformát kivajazunk, és belerakjuk az ízesített gubatésztát. Jól nyomkodjuk bele. 180 fokon kb. 30 perc alatt pirosra sütjük. Ezután kivesszük a sütőből, és megkenjük a tetejét szilvalekvárral. A tojásfehérjéket négy púpos evőkanál cukorral habbá verjük, majd ráhalmozzuk a guba tetejére, és visszatesszük a sütőbe 140 fokra. Ha a teteje elkezd pirulni a habnak, el is készült a torta.

Ajánljuk még:

Holnap nyit a Hagyományok Háza Ünnepváró Forgataga

A Hagyományok Háza életében a karácsonyi ünnepvárás az év legmeghittebb időszaka. Az idén december 6. és 8. között megrendezésre kerülő Ünnepváró Forgatag koncertekkel, bábelőadássokkal, ajándékkészítő műhelyekkel, mesével, gyerektáncházzal, kézműves vásárral és mesterségbemutatókkal, valamint kedvezményes kiadványárusítással várja a látogatókat. A különleges, minden korosztályt megszólító programsorozat egyik legizgalmasabb tevékenysége a kézműves műhelyekben zajlik, ahol hagyományos mesterségekből ihletett, kézzel készített ajándékokat lehet alkotni.