Gasztro

Mákos guba palacsinta

Ez a nagyszerű édesség lehetne mákos palacsinta is vaníliakrémmel töltve, de ízében ott van minden, amit a nevezetes mákos gubánktól várunk el. Palacsintarajongók kedvence, aki pedig nem barátja a kelt tésztáknak, annak könnyebbség. A mák a tésztában bújik meg, a bársonyos krém öleli körbe. Egy tartalmas leves után remek választás!

Hozzávalók

  • 2 tojás
  • csipetnyi só
  • 2 evőkanál cukor
  • 15 dkg liszt
  • 15 dkg darált mák
  • 4 dl tej
  • szódavíz

A sütéshez: olaj

A krémhez:

  • 2 tojás
  • 5 dl tej
  • 12 dkg cukor
  • vanília
  • 2 evőkanál búzakeményítő

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Elkészítés

A tojásokat csipetnyi sóval és a cukorral habosra keverjük, majd a többi hozzávalók apránként hozzáadva simára eldolgozzuk. Ha a tészta túl sűrűnek bizonyulna, kevés vízzel hígítjuk. A szokásos módon palacsintákat sütünk.

Azután elkészítjük a tölteléket. Ehhez a tojássárgákat a cukorral meg a keményítővel elkeverjük, hozzáadjuk a meleg tejet, vaníliával ízesítjük és szüntelenül kevergetve sűrűre főzzük.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Még melegen beleforgatjuk a tojásfehérjékből vert kemény habot. Tálalhatjuk azon melegében is, de ha kihűlt a palacsinta meg a krém, és csak akkor töltjük meg, úgy is finom.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Nyitókép: Halmos Monika @rozsakunyho