Mákos ferentő

Gasztro

Mákos ferentő

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • 35 dkg finomliszt
  • 15 dkg rétesliszt
  • 1 kk só
  • 2,5 dkg élesztő
  • kb. 3 dl langyos víz
  • 1 biocitrom héja

Az öntéshez:

  • 5 dl forró, cukros tej

A tetejére:

  • cukros, darált mák
  • méz

Elkészítés

Az élesztőt egy deciliter langyos vízben egy kanál cukorral felfuttatjuk. A liszteket elkeverjük, hozzáadjuk a sót, majd a felfutott élesztővel elkezdjük dagasztani. Annyi vizet adunk még hozzá, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. Ízesíthetjük reszelt citromhéjjal is.

Alaposan kidolgozzuk a tésztát, és ha már szép sima a felülete, és megjelentek rajta az első levegőbuborékok, akkor lefedjük, és langyos helyen hagyjuk kelni.

Ha megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, majd téglalap alakúra nyújtjuk. Nyolc darab hosszú csíkot vágunk belőle és ezek egyik oldalát bevagdossuk. Ezután, ha kisebb ferentőket szeretnénk, akkor a csíkokat elfelezzük. Mindegyik darabot feltekerjük. Kétféleképpen formázhatjuk. Vagy úgy tekerjük fel őket, mintha kakaós csigát készítenénk, vagy vízszintesen körbe kanyarítjuk, mintha egy virágot formáznánk.  Ha elkészültünk, sütőpapírral bélelt tepsibe állítjuk a ferentőket, és 170 fokon, légkeveréssel, kb. 30-35 percig sütjük.

A kisült tekercseket forró, vaníliás, cukros tejbe mártjuk, és cukros mákba hempergetjük, majd mézet csurgatunk rájuk.

Ajánljuk még:

Nem minden töknek lesz arca, mégis gyönyörű dekor válik belőle

A tökök beleragyognak az őszbe. Gyönyörű sárga színekkel szembevigyorognak, hogy lásd, a nyár nem siratnivaló. Parádés őszi dekorációk készülhetnek belőlük – de mit csináljon az, aki nem szíveli a harsány sárgát? Akinek környezetébe jobban passzol a hűs elegancia, a letisztult formák, a halvány pasztellek simulékonysága. Nekik szólnak a következő ötletek!