Lucskos káposzta erdélyi módra

Gasztro

Lucskos káposzta erdélyi módra

Tőkés Boglárka receptje

Hozzávalók

  • 0,5 kg sertésoldalas, sertéscomb vagy dagadó (nem árt, ha nem túl sovány a hús)
  • 1 közepes fej káposzta
  • 1 fél kávéskanál kanál csombor 
  • 1 marék kapor
  • 1 tojás sárgája
  • 4-5 kávéskanál tejföl
  • só ízlés szerint

Elkészítés

Sós vízbe főni tesszük a húst – annyi vízzel, hogy jól ellepje. A habját leszedjük, és lassú tűzön majdnem teljesen puhára főzzük. Ha elfő a víz, utántöltjük menet közben. Amíg fő a hús, felaprítjuk a káposztát, a torzsát kivágjuk. Amikor már majdnem kész a hús, beletesszük a vízbe a cikkekre vágott káposztát, a csapott evőkanál csombort és a kaprot. Addig főzzük, amíg a káposzta megpuhul. 

Miután levesszük a tűzről, kicsit állni hagyjuk. A tojássárgákat elkeverjük a tejföllel, és amikor a leves már nem rotyog, belekeverjük az eresztéket.

Ajánljuk még:

Mágikus erejű étkek a karácsonyi asztalon: hagyj helyet nekik!

Az adventi böjt szimbolikus feloldása a karácsonyi asztal megterítése különböző „kötelező” és mágikus erejű ételekkel. Népi kultúránk archaikus hagyományrétegeiben a szentesti vacsora elfogyasztása a családok egyik legfontosabb közösségi alkalma volt, amelyre „hivatalosak voltak” a már nem élő családtagok is. Mindennek, ami helyet kapott a karácsonyi asztalon, különleges jelentősége és ereje volt, katolikus vidékeken a karácsonyi asztalt ugyanis az oltár kicsinyített másként értelmezték.