Lisztmentes csokoládétorta

Gasztro

Lisztmentes csokoládétorta

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • 170 g 54%-os vagy magasabb kakaótartalmú csokoládé
  • 115 g vaj
  • 30 ml feketekávé
  • 4 db tojás
  • 4 ek cukor
  • 75 g kakaópor

A csokoládé ganache-hoz:

  • 1 dl min. 30%-os zsírtartalmú tejszín
  • 10 dkg fekete csokoládé 

A tetejére:

  • fagyasztott piros bogyós gyümölcs vagy friss ribizli, málna

 

Tovább olvasok

 

Elkészítés

A fekete csokit a vajjal gőz fölött felolvasztjuk. Amíg összeolvadnak, lefőzünk egy feketekávét. A megolvadt csokoládét és vajat összekavarjuk, hozzáöntjük a feketekávét, és egyenként beletörjük a tojásokat, majd beletesszük a cukrot és a kakaóport is. Jól elkeverjük, hogy ne maradjanak benne kakaózárványok.

Közben a sütőt 175 fokra melegítjük. Előkészítjük a lehetőleg 20 cm átmérőjű tortaformát, az aljába sütőpapírt vágunk, az oldalát kivajazzuk, és beleöntjük az előkészített tortaalapot, majd mehet a sütőbe 30 percre.

Amíg a tortánk megsül, elkészítjük a csokoládé ganache-t. A tejszínt felforraljuk, majd a csokoládéra öntjük, és botmixerrel alaposan összedolgozzuk.

Amikor kisült a torta, és ki is hűlt, a csoki ganache-t ráöntjük a tetejére, gazdagon megszórjuk a savanykás piros bogyós gyümölccsel, és legalább egy órára hűtőbe rakjuk.

Jó étvágyat kívánunk hozzá! 

 

Ajánljuk még:

Hogyan gurult be a narancs a karácsonyfa alá?

Amikor elhatároztam, hogy utánajárok a narancs és a karácsony különleges kapcsolatának, azt hittem: könnyebb dolgom lesz. A narancs, mint déligyümölcs viszonylag modernkori termékként élt bennem, és álmaimban sem gondoltam volna, hogy sokkal, de sokkal régebbre nyúlik vissza  a története. Tartsanak velem, hogy megpróbáljuk együtt kideríteni, hogyan is gurulhatott be a narancs a karácsonyfa alá!