Libanci

Gasztro

Libanci

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

  • ½ liter langyos tej
  • 40 dkg liszt
  • 5 dkg porcukor
  • 2 dkg élesztő
  • csipet só
  • 2 tojás

A sütéshez: olaj

Elkészítés:

A lisztet a tojásokkal, a cukorral, a sóval, az élesztővel és a langyos tejjel simára keverjük. Bő fél órát letakarva hagyjuk kelni. Ez a tészta kicsit sűrűbb állagú lesz, mint a hagyományos palacsintatészta. Ha van tarkedli sütőnk, akkor abban süssük ki, de ha nincs, akkor serpenyőben, bő olajban is megsüthetjük.

Ha a serpenyőt választjuk, ne úgy süssük benne, mint a hagyományos palacsintát, vagyis ne annyi tésztát csurgassunk, hogy egy serpenyő méretű kerek tésztánk legyen. 3-4 kis lepénynyi mennyiséget (attól függően, hogy mennyi fér el a serpenyőben) csorgassunk bele csak a tésztából, és mindkét oldalát süssük át.

Sokféleképpen lehet ízesíteni. Megszórhatjuk csak porcukorral is a tetejét, de kínálhatjuk lekvárral, vagy cukrozott mákkal, cukrozott dióval is.

Ajánljuk még:

Teába mártogatós, cukorbundás linzer karika

Ebből az aprósüteményből szinte mindig volt nagyanyám kredencében. Ő nevezte „pereckulának”, hiszen virágos formájával, ropogós állagával aprócska perecekként tűntek el az unokák kezéből – villámgyorsan. Egyszerű linzertésztából készül, és legfőbb érdekessége, hogy a ráégetett cukorbunda mögött a tészta puha marad. Leginkább teába, tejeskávéba áztatva, és egy jó könyv olvasása közben majszolva mutatja meg igazi egyéniségét.