Legjobb dolog, ami a dióval történhet: Nuss-stangli

Gasztro

Legjobb dolog, ami a dióval történhet: Nuss-stangli

Borbás Marcsi receptje.

Hozzávalók:

  • 50 dkg porcukor
  • 50 dkg darált dió
  • 4 tojásfehérje
  • fél citrom
  • 1 vanília kikapart belseje
  • 1/2 dl rum vagy rum aroma
  • 1/2 csomag sütőpor

Elkészítés:

A darált dióba belekeverjük a citrom reszelt héját, a rumot, a vaníliát és a sütőport. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, majd fokozatosan hozzáadjuk a porcukrot, és szép sűrűre verjük. A hab 2/3-ad részét jól összedolgozzuk a dióval. Ezután kicsit állni hagyjuk a masszát, hogy jól összeálljon.  Közben a nyújtólapot  alaposan megszórjuk porcukorral, majd ezen óvatosan kinyújtjuk a diós tésztát. Kb. fél centiméter vastag lapra formázzuk, és egyenletesen megkenjük a tetejét a maradék tojásfehérjével. Ezután késsel stangli formákat vágunk belőle, amelyeket sütőpapírral bélelt tepsibe helyezünk. Figyeljünk rá, hogy a kés mindig tiszta legyen, különben hozzá fognak ragadni a stanglik, és nem lesznek szépek. A sütőt 100-110° C-ra melegítjük, és 10-15 perc alatt készre sütjük benne a süteményeket. Miután lekapcsoltuk a sütőt, még tíz percig hagyjuk benne száradni a stanglikat, mert így szebb lesz a tojáshabunk.

A recept megjelenését a Koronás Cukor támogatta.

 

 
 
 

 

 

Ajánljuk még:

Nincsen diós mákos nélkül! – Bejglitörténelem az ünnepekre

Ahány ház, annyi recept. Ahány íz, annyi történet. Ahány karácsony, annyi bejgli. De honnan ered a sztársütemény? Minek köszönheti népszerűségét? A bejgli még a karácsonyi kalácsot is lesöpörte az első helyről, mai napig őrzi királyi pozícióját az ünnepi desszertek között.