Gasztro

Legényfogó leves másként

Komáromi Márton receptje

Hozzávalók

  • 30 dkg csirkemell
  • 20 dkg csirkemáj
  • 3 ek olívaolaj
  • 1 csokor zöldbab
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 nagy szem burgonya
  • 20 dkg laskagomba
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 liter alaplé
  • 2 dl tejszín
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 szem paprika
  • 1 szem paradicsom

Elkészítés

A vöröshagymát félkarikára vágjuk, és egy kevés olajon elkezdjük dinsztelni, közben megsózzuk. Hozzáadjuk a felaprított paprikát és paradicsomot, majd néhány perc múlva felöntjük az alaplével, és addig főzzük, míg minden megpuhul. Ha szükséges, sót is adunk még hozzá. Ezután beleöntjük a tejszínt, rövid ideig forraljuk, majd az egészet krémesre turmixoljuk.

A sárgarépát kis kockákra vágjuk, a burgonyát megtisztítjuk, és szintén felkockázzuk. Sós vizet forralunk, és megfőzzük először a burgonyát, majd a sárgarépát is. A répa maradjon roppanós. A zsenge zöldbabot is falatnyi darabokra vágjuk, majd egy serpenyőben kevés olajon megpirítjuk.

A laskagombát egy forró serpenyőbe tesszük, kevés zsiradékra. Egy másik edénnyel lepréseljük, majd kb. fél perc múlva megfordítjuk, és a másik odalát is lepréselve pirítjuk. Még egyszer megismételjük a műveletet. Ha a gomba a préselő edény aljára ragadna, óvatosan szedjük le róla. Végül eltávolítjuk a préselésre szolgáló edényt, és gyakran forgatva a gombát pirosra sütjük.

A csirkemellet falatnyi darabokra vágjuk, és kevés olajon ezt is megpirítjuk. Ha már piros, akkor hozzáadjuk a feldarabolt májat is. A végén megsózzuk. Pár perc múlva tálaljuk is levest a hússal és a zöldségekkel, valamint friss petrezselyemmel és a tejszínes lével.  

Ajánljuk még:

Retek carpaccio

A carpaccio olasz eredetű előétel, amit jó ötven évvel ezelőtt alkotott meg egy velencei séf. Az eredeti változat hajszálvékonyra szelt nyers marhahúsból készült, azóta azonban sokféle ételt neveznek carpaccionak, ami valamilyen vékonyra szelt vagy gyalult alapanyagból és citromból, ecetből, olajból, fűszerekből áll össze. A kora tavaszi zöldségkínálatban előkelő helyet foglal el a retek – legyen az fekete retek, hónapos retek vagy jégcsapretek. Ez utóbbihoz rendszeresen hozzájuthatunk kedvező áron. Ebben a finom fogásban új életet lehelhetünk ebbe az zöldségbe, elkészíteni pedig tényleg gyerekjáték! A levelét se dobjuk el, jó helye lesz a carpaccioban. Nagyböjtben kincset érnek az ilyen fogások, hiszen ezekkel tudjuk változatosabbá tenni étrendünket. Nem mellesleg vegán, glutén-, tej- és minden allergéntől mentes étel.