Legényfogó leves másként

Gasztro

Legényfogó leves másként

Komáromi Márton receptje

Hozzávalók: 

  • 30 dkg csirkemell
  • 20 dkg csirkemáj
  • 3 ek olívaolaj
  • 1 csokor zöldbab
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 nagy szem burgonya
  • 20 dkg laskagomba
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 liter alaplé
  • 2 dl tejszín
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 szem paprika
  • 1 szem paradicsom

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

A vöröshagymát félkarikára vágjuk, és egy kevés olajon elkezdjük dinsztelni, közben megsózzuk. Hozzáadjuk a felaprított paprikát és paradicsomot, majd néhány perc múlva felöntjük az alaplével, és addig főzzük, míg minden megpuhul. Ha szükséges, sót is adunk még hozzá. Ezután beleöntjük a tejszínt, rövid ideig forraljuk, majd az egészet krémesre turmixoljuk.

A sárgarépát kis kockákra vágjuk, a burgonyát megtisztítjuk, és szintén felkockázzuk. Sós vizet forralunk, és megfőzzük először a burgonyát, majd a sárgarépát is. A répa maradjon roppanós. A zsenge zöldbabot is falatnyi darabokra vágjuk, majd egy serpenyőben kevés olajon megpirítjuk.

A laskagombát egy forró serpenyőbe tesszük, kevés zsiradékra. Egy másik edénnyel lepréseljük, majd kb. fél perc múlva megfordítjuk, és a másik odalát is lepréselve pirítjuk. Még egyszer megismételjük a műveletet. Ha a gomba a préselő edény aljára ragadna, óvatosan szedjük le róla. Végül eltávolítjuk a préselésre szolgáló edényt, és gyakran forgatva a gombát pirosra sütjük.

A csirkemellet falatnyi darabokra vágjuk, és kevés olajon ezt is megpirítjuk. Ha már piros, akkor hozzáadjuk a feldarabolt májat is. A végén megsózzuk. Pár perc múlva tálaljuk is levest a hússal és a zöldségekkel, valamint friss petrezselyemmel és a tejszínes lével.  

Ajánljuk még:

Zöldcsütörtöki fogások – ínyenceknek is!

A hagyomány szerint zöldcsütörtökön – az utolsó vacsorára emlékezve – friss zöldekből készült ételeket illik fogyasztani. Idén szerencsénk van, hiszen hamarabb érkezett a tavasz, és már bőven van madársaláta, sóska és csalán, de zsenge spenótot is lehet már látni a kiskertekben. Többségünk a piacról szerzi be ilyenkor a főzelékhez, leveshez valót, és bár a tradicionális receptek szerint nemcsak húsmentesen kell ezekből elkészíteni a napi betevőt, hanem szigorúan böjtösen is, állati zsiradék és fehérje nélkül, ma már az is méltányolható, ha valaki legalább arra figyel, hogy valóban kerüljön zöld az asztalra zöldcsütörtökön. Ehhez adunk néhány tippet.

 

Már követem az oldalt

X