Könnyű, színes rakott zöldségtál

Gasztro

Könnyű, színes rakott zöldségtál

„Az a csodálatos az étkezésben hogy – az étvágy szóban is benne foglaltatik – az ízek utáni vágyódás szüli, nemcsak az evés öröme. Szorosan hozzátartoznak a vágyak, a kacérkodás az ízekkel. Ha csak azért volna szakácsművészet, hogy ehessünk, a fene megette volna az egészet. Inkább azért van, hogy kiszűrhessük a természetből ezt a sok pompás ízt” – vélekedett egykor Bessenyei Ferenc, A Nemzet Színésze az étkezés örömeiről. Az ízekkel való kacérkodás már ott kezdődik, amikor a kosarunkba tesszük a kiválogatott alapanyagokat. Keresgélünk a színek, az ízek között, és ha jól sáfárkodunk, akkor a végeredmény is színes, izgalmas, egészséges lesz. Öröm lesz megenni, akár ezt a könnyed, őszies-télies rakott zöldséget, amiben az összetevők kedvünk szerint változtathatók.

Hozzávalók

  • 2 szép sárgarépa
  • 2 paszternák
  • 1 karalábé
  • 25 dkg karfiol
  • 2 dkg vaj
  • 10 dkg olajbogyó, mag nélkül
  • 15 dkg ementáli jellegű sajt
  • 3 dl natúr joghurt
  • őrölt fehérbors
  • reszelt szerecsendió

Elkészítés

A karfiolt rózsáira bontjuk, a megtisztított sárgarépát, paszternákot és karalábét felszeleteljük. Forrásban lévő vízben nem túl puhára főzzük. A lecsöpögtetett zöldségeket kivajazott tűzálló tálba rakosgatjuk, a tálat megrázogatjuk, hogy szépen elrendeződjenek benne. Rászórjuk a félbevágott olajbogyókat.

A joghurtot pici sóval, őrölt fehérborssal, reszelt szerecsendióval ízesítjük, és a zöldségekre locsoljuk, majd reszelt sajttal gazdagon megszórjuk. Forró sütőben addig sütjük, míg a sajt a tetején szépen megpirul.

Nyitókép: Halmos Monika @rozsakunyho

Ajánljuk még:

Nincsen diós mákos nélkül! – Bejglitörténelem az ünnepekre

Ahány ház, annyi recept. Ahány íz, annyi történet. Ahány karácsony, annyi bejgli. De honnan ered a sztársütemény? Minek köszönheti népszerűségét? A bejgli még a karácsonyi kalácsot is lesöpörte az első helyről, mai napig őrzi királyi pozícióját az ünnepi desszertek között.