Könnyű, színes rakott zöldségtál
Halmos Monika | fitoterapeuta, virág- és borsommelier, író |
2024.10.21.
„Az a csodálatos az étkezésben hogy – az étvágy szóban is benne foglaltatik – az ízek utáni vágyódás szüli, nemcsak az evés öröme. Szorosan hozzátartoznak a vágyak, a kacérkodás az ízekkel. Ha csak azért volna szakácsművészet, hogy ehessünk, a fene megette volna az egészet. Inkább azért van, hogy kiszűrhessük a természetből ezt a sok pompás ízt” – vélekedett egykor Bessenyei Ferenc, A Nemzet Színésze az étkezés örömeiről. Az ízekkel való kacérkodás már ott kezdődik, amikor a kosarunkba tesszük a kiválogatott alapanyagokat. Keresgélünk a színek, az ízek között, és ha jól sáfárkodunk, akkor a végeredmény is színes, izgalmas, egészséges lesz. Öröm lesz megenni, akár ezt a könnyed, őszies-télies rakott zöldséget, amiben az összetevők kedvünk szerint változtathatók.
Hozzávalók
- 2 szép sárgarépa
- 2 paszternák
- 1 karalábé
- 25 dkg karfiol
- só
- 2 dkg vaj
- 10 dkg olajbogyó, mag nélkül
- 15 dkg ementáli jellegű sajt
- 3 dl natúr joghurt
- őrölt fehérbors
- reszelt szerecsendió
Elkészítés
A karfiolt rózsáira bontjuk, a megtisztított sárgarépát, paszternákot és karalábét felszeleteljük. Forrásban lévő vízben nem túl puhára főzzük. A lecsöpögtetett zöldségeket kivajazott tűzálló tálba rakosgatjuk, a tálat megrázogatjuk, hogy szépen elrendeződjenek benne. Rászórjuk a félbevágott olajbogyókat.
A joghurtot pici sóval, őrölt fehérborssal, reszelt szerecsendióval ízesítjük, és a zöldségekre locsoljuk, majd reszelt sajttal gazdagon megszórjuk. Forró sütőben addig sütjük, míg a sajt a tetején szépen megpirul.
Nyitókép: Halmos Monika @rozsakunyho
Ajánljuk még:
Ahogyan öregszem, egyre inkább hiszek abban, hogy szükségünk van olyan rituálékra és megszokásokra, amik csak a mi családunkra jellemzők. Így aztán számomra természetes, hogy az anyám vasárnapi asztalát körüllengő szokásjogi rendszerben a mai napig mindenki számára egyértelmű, kit melyik húsdarab illet a csirkepörköltes lábosból…