Konfitált kacsamell

Gasztro

Konfitált kacsamell

 Borbás Marcsi receptje. 

Hozzávalók:

  • 1 kacsamellfilé fejenként
  • annyi kacsazsír, amennyi ellepi a húsokat
  • 1 fej fokhagyma
  • 1db közepes vöröshagyma
  • só ízlés szerint

Elkészítés: 

A kacsamelleket tisztítsuk meg, majd egy papírtörlővel itassuk fel, hogy a felületük ne legyen nedves. A bőrét mindegyiknek egy éles késsel óvatosan irdaljuk be. Ügyeljünk arra, hogy a húsig ne vágjuk át a bőr felületét. A melleket dörzsöljük be egy kevés sóval, majd előmelegített serpenyőben, kevés kacsazsíron, először bőrével lefelé 2 perc alatt pirítsuk meg.

Mikor a bőrös oldal szép pirosra sült, fordítsuk meg a melleket, és 2 percig süssük a másik felüket is.

A megpirított kacsamelleket rakjuk egy tűzálló tálba és öntsünk rájuk annyi olvasztott kacsazsírt, hogy ellepje őket. Egy kávéskanál sóval ízesítsük. Dobhatunk melléjük egy-két gerezd fokhagymát és egy fél vöröshagymát is. Előmelegített, 90 fokos sütőben négy-hat órát konfitáljuk a húst, de alacsony hőmérsékleten pötyögtetve a tűzhelyen is elkészíthetjük. A főzési idő a kacsahús minőségétől is függ. Ha a hús megpuhult, tálalás előtt sütőben, grillező programon vagy egy serpenyőben két-három perc alatt még ropogósra süthetjük.

Ajánljuk még:

Nincsen diós mákos nélkül! – Bejglitörténelem az ünnepekre

Ahány ház, annyi recept. Ahány íz, annyi történet. Ahány karácsony, annyi bejgli. De honnan ered a sztársütemény? Minek köszönheti népszerűségét? A bejgli még a karácsonyi kalácsot is lesöpörte az első helyről, mai napig őrzi királyi pozícióját az ünnepi desszertek között.