Kókuszkocka

Gasztro

Kókuszkocka

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • 40 dkg liszt
  • 25 dkg cukor
  • 6 dkg zsír
  • 2 tojás
  • 1 cs. sütőpor
  • 2 ek. méz
  • 2 dl tej

Máz:

  • 30 dkg cukor
  • 15 dkg vaj
  • 4 dkg kakaó
  • 12 ek. tej
  • 2 ek. rum
  • 25 dkg kókuszreszelék

 

Elkészítés

A cukrot habosra keverjük a tojásokkal, közben hozzáadjuk a szobahőmérsékletű zsírt, belecsorgatjuk a mézet, majd a tejet is beleöntjük. A lisztet alaposan elkeverjük a sütőporral, és kanalanként adagoljuk a tésztához, miközben robotgéppel alacsony fordulaton az egészet tovább verjük. A végeredmény egy sűrű állagú massza lesz, sűrűbb, mint a piskóta. Közepes méretű, sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, majd 180° C-os sütőben 30-40 perc alatt aranybarnára sütjük. Fontos, hogy csak akkor szeleteljük fel, ha már teljesen kihűlt, különben a tészta széttöredezhet.

Közben elkészítjük a mázat. A cukrot, a tejet és a kakaót folyamatos kevergetés mellett összeolvasztjuk. A tűzhelyről lehúzva kisebb adagokban adjuk hozzá a vajat. A mázat közvetlenül a mártogatás előtt kell megfőzni, különben túlságosan besűrűsödik. Ha ez mégis előfordul, néhány kanál meleg tejjel hígítsuk, ne tegyük vissza a tűzhelyre.

A sütemény tésztáját kisebb méretű kockákra vágjuk fel, majd óvatosan a csokoládémázba forgatjuk, és azonnal meghempergetjük a kókuszreszelékben.

Ajánljuk még:

Nincsen diós mákos nélkül! – Bejglitörténelem az ünnepekre

Ahány ház, annyi recept. Ahány íz, annyi történet. Ahány karácsony, annyi bejgli. De honnan ered a sztársütemény? Minek köszönheti népszerűségét? A bejgli még a karácsonyi kalácsot is lesöpörte az első helyről, mai napig őrzi királyi pozícióját az ünnepi desszertek között.