Klasszikus Stollwerck szelet

Gasztro

Klasszikus Stollwerck szelet

A kölni Stollwerck család csokoládébirodalma legendás története írókat is megihletett. Nem lehet véletlen, hogy sütemény is viseli a híres német pék nevét, aki a csokoládéitól tett szert világhírre. Ez a sütemény akkor lesz tökéletes, ha jó minőségű csokoládét használunk fel hozzá!

Hozzávalók

A tésztához:

  • 50 dkg finomliszt
  • 10 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 2 db tojás
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 1 kiskanál szódabikarbóna
  • 1 dl tej

A krémhez:

  • 1 l tej
  • 6 evőkanál finomliszt
  • 25 dkg vaj
  • 25 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 3 dl tej

A tetejére:

  • 10 dkg étcsokoládé tortabevonó
  • 3 evőkanál olaj

Elkészítés

A tészta hozzávalóit alaposan összegyúrjuk, majd néhány órán át fóliába csomagolva pihentetjük. 4 részre osztjuk, lisztezett deszkán egyenként elnyújtjuk, és 4 lapot sütünk belőle a tepsi hátlapján. A krémhez a lisztet kevés tejjel csomómentesre keverjük, hozzáöntjük az többi tejet is, és folyamatosan kevergetve krémmé főzzük. 3 dl tejjel felfőzünk 1 csomag vaníliás pudingport. Ezt összekeverjük a lisztes krémmel.

A vajat, a porcukrot és a vaníliás cukrot habosra keverjük, majd a teljesen kihűlt krémhez adjuk. A krémet 3 részre osztjuk, és megtöltjük vele a tésztalapokat. A legfelső lapot csokimázzal vonjuk be. Ehhez gőz fölött megolvasztjuk az apró darabokra tördelt tortabevonót 2-3 evőkanál olajjal kikeverjük, majd a süteményre kenjük. Egy nap pihentetés után szeleteljük.

Nyitókép: Halmos Monika @rozsakunyho