Hozzávalók
A tésztához:
- 50 dkg liszt
- 15 dkg vaj
- 2 tojássárgája
- 1 pohár tej
- 2 ek. cukor
- 2 dkg élesztő
- 20 g sütőpor
- só
A töltelékhez:
- 5 db tojás
- 15 dkg cukor
- 15 dkg darált dió
- 1 citrom reszelt héja
A tetejére:
- 35-40 dkg lekvár
- 4 tojásfehérje
- 4 ek. porcukor
Elkészítés
A tésztához szükséges hozzávalókat előkészítjük. A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a sütőport és a sót, majd a szárazanyagokat összekeverjük. A vajat a tojássárgával és egy evőkanál cukorral elkeverjük, majd a liszthez adjuk, és az egészet összemorzsoljuk. Az élesztőt felfuttatjuk a tejben egy kevés cukorral, ezt is hozzáadjuk. Alaposan összedolgozzuk. Az így kapott tésztát két részre osztjuk, és hagyjuk kelni fél órát, letakarva.
Amíg kel, előkészítjük a tölteléket. A 4 tojást szétválasztjuk, a fehérjét a cukorral habosra verjük, a sárgáját kikeverjük, majd a darált dióval összeforgatjuk. Ezután a fehérjehabot is óvatosan beleforgatjuk.
Amikor a tészta megkelt, téglalap alakúra kinyújtjuk, és nagyobb méretű, kivajazott tepsibe rakjuk. Rásimítjuk a habos diós tölteléket, majd ráhelyezzük az ugyanekkorára nyújtott felső lapot is. Ezt megkenjük a lekvárral, és rátesszük a négy tojásfehérjéből vert kemény habot.
180 fokra előmelegített sütőben 30-35 percet sütjük. Amikor megsült, a tepsiben hagyjuk kihűlni.
Ajánljuk még: