Kemenesi béles

Gasztro

Kemenesi béles

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 2 tojássárgája
  • 1 pohár tej
  • 2 ek. cukor
  • 2 dkg élesztő
  • 20 g sütőpor

A töltelékhez:

  • 5 db tojás
  • 15 dkg cukor
  • 15 dkg darált dió
  • 1 citrom reszelt héja

A tetejére:

  • 35-40 dkg lekvár
  • 4 tojásfehérje
  • 4 ek. porcukor

 

Tovább olvasok

Elkészítés 

A tésztához szükséges hozzávalókat előkészítjük. A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a sütőport és a sót, majd a szárazanyagokat összekeverjük. A vajat a tojássárgával és egy evőkanál cukorral elkeverjük, majd a liszthez adjuk, és az egészet összemorzsoljuk. Az élesztőt felfuttatjuk a tejben egy kevés cukorral, ezt is hozzáadjuk. Alaposan összedolgozzuk. Az így kapott tésztát két részre osztjuk, és hagyjuk kelni fél órát, letakarva.

Amíg kel, előkészítjük a tölteléket.  A 4 tojást szétválasztjuk, a fehérjét a cukorral habosra verjük, a sárgáját kikeverjük, majd a darált dióval összeforgatjuk. Ezután a fehérjehabot is óvatosan beleforgatjuk.

Amikor a tészta megkelt, téglalap alakúra kinyújtjuk, és nagyobb méretű, kivajazott tepsibe rakjuk.  Rásimítjuk a habos diós tölteléket, majd ráhelyezzük az ugyanekkorára nyújtott felső lapot is. Ezt megkenjük a lekvárral, és rátesszük a négy tojásfehérjéből vert kemény habot.

180 fokra előmelegített sütőben 30-35 percet sütjük. Amikor megsült, a tepsiben hagyjuk kihűlni.

Ajánljuk még:

Gyümölcsleves télire

Van egy jól bevált receptem, aminek hosszú évek óta csodájára jár, aki látja. Pedig semmi rendkívüli nincs benne. Egyszerű, sallangmentes, tiszta, sokoldalúan felhasználható. Mindenki szereti. És bárki elkészítheti, mert annyira egyszerű.