Kemenesi béles

Gasztro

Kemenesi béles

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 2 tojássárgája
  • 1 pohár tej
  • 2 ek. cukor
  • 2 dkg élesztő
  • 20 g sütőpor

A töltelékhez:

  • 5 db tojás
  • 15 dkg cukor
  • 15 dkg darált dió
  • 1 citrom reszelt héja

A tetejére:

  • 35-40 dkg lekvár
  • 4 tojásfehérje
  • 4 ek. porcukor

 

Tovább olvasok

Elkészítés 

A tésztához szükséges hozzávalókat előkészítjük. A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a sütőport és a sót, majd a szárazanyagokat összekeverjük. A vajat a tojássárgával és egy evőkanál cukorral elkeverjük, majd a liszthez adjuk, és az egészet összemorzsoljuk. Az élesztőt felfuttatjuk a tejben egy kevés cukorral, ezt is hozzáadjuk. Alaposan összedolgozzuk. Az így kapott tésztát két részre osztjuk, és hagyjuk kelni fél órát, letakarva.

Amíg kel, előkészítjük a tölteléket.  A 4 tojást szétválasztjuk, a fehérjét a cukorral habosra verjük, a sárgáját kikeverjük, majd a darált dióval összeforgatjuk. Ezután a fehérjehabot is óvatosan beleforgatjuk.

Amikor a tészta megkelt, téglalap alakúra kinyújtjuk, és nagyobb méretű, kivajazott tepsibe rakjuk.  Rásimítjuk a habos diós tölteléket, majd ráhelyezzük az ugyanekkorára nyújtott felső lapot is. Ezt megkenjük a lekvárral, és rátesszük a négy tojásfehérjéből vert kemény habot.

180 fokra előmelegített sütőben 30-35 percet sütjük. Amikor megsült, a tepsiben hagyjuk kihűlni.