Kelt mákos gombóc

Gasztro

Kelt mákos gombóc

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

A tésztához:

  • 60 dkg liszt
  • kb. 3 dl tej
  • 3 ek. cukor
  • 5 dkg sertészsír
  • 2 db tojás
  • 3 dkg élesztő
  • 1 csipet só

A töltéshez:

  • 20 dkg szilvalekvár

A tálaláshoz:

  • 10 dkg cukros darált mák
  • 10 dkg vaj

Elkészítés

Az élesztőt kevés langyos tejben felfuttatjuk egy kanál cukorral. Ha felhabosodott, elkeverjük benne a két tojást, majd az egészet a liszthez adjuk. Beleszórjuk a maradék cukrot, a sót, majd annyi tejjel dagasztjuk be, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. A sertészsírt akkor dolgozzuk bele, ha a tésztánk már összeállt. Simára, levegősre dagasztjuk a masszát, majd langyos helyen egy letakart tálban hagyjuk kelni.

Amint megkelt a tészta, lisztezett deszkára borítjuk, majd ujjnyi vastagra kinyújtjuk. Négyzetekre daraboljuk fel, majd mindegyik négyzet közepére teszünk egy kanálnyi szilvalekvárt. A tésztadarabok négy sarkát összecsípjük, majd a két tenyerünk segítségével gombócot formálunk belőlük. Lisztezett abroszra sorakoztatjuk őket, és letakarva negyedórán át tovább kelesztjük.

Közben egy fazékban vizet forralunk, melybe egy evőkanál cukrot és egy teáskanál sót teszünk. Óvatosan belehelyezzük a gombócokat, majd a gyöngyözve forró vízben kifőzzük őket. Körülbelül tíz–tizenkét perc alatt készülnek el. Közben a vajat felolvasztjuk, ebbe forgatjuk bele a kifőtt gombócokat, majd bőségesen megszórjuk őket cukros, darált mákkal. Aki a mákot nem szereti, dióval is készítheti.

Ajánljuk még:

Házi szaloncukor

A magyar karácsony abban a lényeges dologban különbözik a többi nép ünnepétől, hogy nálunk a fenyőváról nem hiányozhat a fénylő sztaniolba burkolt szaloncukor. Sőt, azt már mindenki pendelyes korában elsajátította, hogy hogyan kell észrevétlenül kibontani, majd üresen szépen visszacsukni a fán csüngő csomagolást.