Kedvenc elállós sütink: az ötven darabos

Gasztro

Kedvenc elállós sütink: az ötven darabos

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 20 dkg mangalicazsír
  • 3 tojássárgája
  • 2,5 dl zsíros tejföl
  • 1/2 kk só

A töltelékhez:

  • 20 dkg darált dió
  • 10 dkg darált barackmag
  • 10 dkg porcukor
  • 1 dl tej
  • 1 ek vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 ek baracklekvár

Elkészítés

Először a tésztát készítjük el. A liszttel összemorzsoljuk a mangalicazsírt, hozzáadjuk a sót, a három tojássárgáját és a tejfölt, majd jól összegyúrjuk. Jól nyújtható, ruganyos tésztát kell kapnunk. Ezután egy vastagabb rudat formázunk belőle, és öt egyenlő részre vágjuk. A darabokat nyújtódeszkán jó vékonyra és téglalap alakúra nyújtjuk. Vékonyan megkenjük langyos zsírral, és szorosan feltekerjük, majd egy tálcára tesszük egymás mellé az öt vékony, feltekert rudat, befedjük fóliával, és hűtőben egy éjszakát hagyjuk pihenni.  

Másnap, mielőtt kivennénk a tésztát a hűtőből, elkészítjük a tölteléket. A darált diót összekeverjük a darált barackmaggal, a porcukorral, a vaníliás cukorral és a reszelt citromhéjjal, majd leforrázzuk a tejjel. Amikor a massza kihűlt, belekeverünk 2 evőkanál baracklekvárt, így krémesebb lesz a töltelék. 

Egyenként kivesszük a tésztarudakat a hűtőből, és minden rudat felvágunk tíz egyenlő darabra. Ezért nevezték el ezt a süteményt ötven darabosnak, mert a végén pontosan ötven darab lesz belőle.

A kis darabokat ezután egyenként ovális alakúra nyújtjuk. Minden pici csigát a talpára állítva kezdünk kinyújtani, mert így lesz finoman rétegzett a tészta. Fontos, hogy lehetőleg ne lisztezzük meg a deszkát a tészta alatt, mert a liszttől szét fog esni. Ha mégis úgy érezzük, hogy liszteznünk kell, csak nagyon keveset használjunk! Inkább egy szélesnyelű kés segítségével tekerjük fel a rudacskákat.

Miután kinyújtottuk az első darab tésztánkat, a közepére hosszú csíkban kenjünk bőségesen a töltelékből, majd tekerjük fel, és a két végét csippentsük össze, mint egy szaloncukrot. Ezután sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük úgy, hogy a hajtás kerüljön alulra. Így nyújtjuk, töltjük egyesével mind az ötven darab süteményünket. Ha a tepsi megtelt, 180 °C-os sütőben körülbelül 15 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha a tészta alja szép zsemleszínű. A tetejének nem kell pirosnak lennie. Még forrón, óvatosan vaníliás porcukorba forgatjuk, és úgy kínáljuk. Dobozba téve akár 2-3 hétig is eláll, ha marad belőle addig!

A recept megjelenését a Koronás Cukor támogatta.

Ajánljuk még:

Hogy jövőre se ússzon el a szerencsénk, együnk minél több halat decemberben!

Karácsony és szilveszter környékén a hal nemcsak táplálék, de fogyasztásának hagyományosan szimbolikus jelentése is van a magyar nyelvterületen: a legtöbb helyen azt tartják, mindenképpen kell halat is enni karácsonykor és szilveszterkor, mert a hal előre úszik, így a mi életünk is előre fog haladni, azaz szerencsés lesz az új esztendőben. Megszívlelendő ez a tanács, és nemcsak a szokások őrzése miatt: a hal az egyik legegészségesebb táplálékunk, ráadásul azok is fogyasztják, akik egyébként tartózkodnak a húsevéstől.