Hozzávalók
A palacsintához:
- 40 dkg liszt
- 1 csipet só
- 1 dl tej
- 1,5 dkg élesztő
- 1 ek. cukor
- 3-4 dl erős szódavíz
A töltelékhez:
- 3-4 szem közepes alma
- 2 púpos ek. kristálycukor
- 1 marék dió
- 1 marék mazsola
- ½ citrom héja
A tetejére:
- 1 dl zsíros tejföl
- 1 tk. kristálycukor
A tálaláshoz:
- baracklekvár
Elkészítés
Az élesztőt a tejben felfuttatjuk egy kanál cukorral. Ha már szép habos, hozzáadjuk a liszthez. Egy csipet sót is teszünk hozzá, majd annyi szódavízzel keverjük ki, hogy palacsintatészta állagú masszát kapjunk. Érdemes először egy kisebb adaggal kezdeni, így csomómentesre tudjuk eldolgozni. Ha elkészültünk, letakarjuk a tésztát, és szobahőmérsékleten hagyjuk pihenni körülbelül fél órát.
Közben elkészítjük a tölteléket. Az almákat lereszeljük, és meglocsoljuk citromlével. Egy serpenyőben elkezdjük párolni a cukorral együtt. A diót közben késsel felaprítjuk, a mazsolát beáztatjuk. Ha az alma megdinsztelődött, elkeverjük az aprított dióval és a mazsolával.
Amint letelt a pihentetési idő, kisütjük a palacsintákat. Közben lehetséges, hogy besűrűsödik a tészta, ez esetben adjunk még hozzá egy kevés szódavizet. Ha a palacsinták kisültek, betöltjük őket az almás keverékkel. A szélüket felhajtjuk, és úgy tekerjük fel mindegyiket. Kivajazott tepsibe sorakoztatjuk a palacsintákat, majd meglocsoljuk cukros tejföllel. 180 fokos sütőben szép pirosra sütjük. Melegen, baracklekvárral tálaljuk.
Ajánljuk még: