Kecskeméti karikás béles

Gasztro

Kecskeméti karikás béles

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

A palacsintához:

  • 40 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • 1 dl tej
  • 1,5 dkg élesztő
  • 1 ek. cukor
  • 3-4 dl erős szódavíz 

A töltelékhez:

  • 3-4 szem közepes alma
  • 2 púpos ek. kristálycukor
  • 1 marék dió
  • 1 marék mazsola
  • ½ citrom héja

A tetejére:

  • 1 dl zsíros tejföl
  • 1 tk. kristálycukor

A tálaláshoz:

  • baracklekvár

 

Tovább olvasok

Elkészítés 

Az élesztőt a tejben felfuttatjuk egy kanál cukorral. Ha már szép habos, hozzáadjuk a liszthez. Egy csipet sót is teszünk hozzá, majd annyi szódavízzel keverjük ki, hogy palacsintatészta állagú masszát kapjunk. Érdemes először egy kisebb adaggal kezdeni, így csomómentesre tudjuk eldolgozni. Ha elkészültünk, letakarjuk a tésztát, és szobahőmérsékleten hagyjuk pihenni körülbelül fél órát.

Közben elkészítjük a tölteléket. Az almákat lereszeljük, és meglocsoljuk citromlével. Egy serpenyőben elkezdjük párolni a cukorral együtt. A diót közben késsel felaprítjuk, a mazsolát beáztatjuk. Ha az alma megdinsztelődött, elkeverjük az aprított dióval és a mazsolával.

Amint letelt a pihentetési idő, kisütjük a palacsintákat. Közben lehetséges, hogy besűrűsödik a tészta, ez esetben adjunk még hozzá egy kevés szódavizet. Ha a palacsinták kisültek, betöltjük őket az almás keverékkel. A szélüket felhajtjuk, és úgy tekerjük fel mindegyiket. Kivajazott tepsibe sorakoztatjuk a palacsintákat, majd meglocsoljuk cukros tejföllel. 180 fokos sütőben szép pirosra sütjük. Melegen, baracklekvárral tálaljuk.