Karfiolkrémleves kéksajttal

Gasztro

Karfiolkrémleves kéksajttal

Ruprecht László receptje

Hozzávalók

A leveshez:

  • 2 kisebb fej karfiol
  • 3-4 zsályalevél
  • 2 ek. olaj
  • 15 dkg kék sajt
  • 5 dkg manchego jellegű sajt
  • 2 tojássárgája

Tálaláshoz: 

  • 1 csokor pakchoi
  • 1 ek. tökmagolaj
  • 1 ek. kakukkfüves fehérborecet

Elkészítés

A karfiolt rózsáira szedjük, és alaposan átmossuk. A legszebb rózsák közül 2-3 darabot egy mandolinnal vékonyra szeletelünk. Ezeket kevés olajon egy serpenyőben enyhén lepirítjuk.

A többi karfiolt feltesszük főni sós vízben. Néhány zsályalevelet is teszünk hozzá. Ha félig megfőtt, néhány rózsát kiszedünk a vízből, és félrerakjuk kicsit hűlni. A többi karfiolt készre főzzük, majd leszűrjük, de a főzőlevet nem öntjük ki. A lecsepegtetett karfiolt egy aprítóba rakjuk, és krémesre turmixoljuk a kéksajttal. Ízlés szerint sózzuk. Egy bögrényit kiveszünk ebből a keverékből, és hagyjuk kicsit hűlni. Ha már nem forró, akkor belekeverünk két tojássárgáját. A félig főtt karfiolrózsákat kivajazott edénybe tesszük, majd mindegyikre teszünk egy adagot a mártásból. Megszórjuk a manchego jellegű reszelt sajttal, majd 180 fokos sütőben pirosra sütjük.

A maradék karfiolos mártást a főzőlével krémleves sűrűségűre hígítjuk.

A pakchoit meglocsoljuk egy kevés tökmagolajjal és borecettel.

Ha mindennel elkészültünk, tálaljuk a levest a sült karfiollal, a pakchoijal és a pirított karfiolszeletekkel.