Karamellás babka, mascarponekrémmel töltve – igazi ínyencség

Gasztro

Karamellás babka, mascarponekrémmel töltve – igazi ínyencség

Különleges ízvilágú babka Antal Csilla receptje alapján

Hozzávalók

Tészta:

  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dl zsíros tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 3 ek cukor
  • 8 dkg puha vaj
  • 1 egész tojás
  • 1 tojássárgája
  • 1 kk só

Karamell:

  • 20 dkg cukor
  • 1,5 dl tej
  • 3 dkg vaj

Töltelék:

  • 25 dkg mascarpone
  • karamell ízlés szerint
  • 2 ek cukor

Elkészítés

A lisztet egy dagasztótálba szitáljuk, majd a közepébe mélyedést készítünk. Beleöntjük a hideg tejet, belemorzsoljuk az élesztőt, beleszórjuk a cukrot, beleütjük a tojásokat, majd elkezdjük dagasztani. Ha szükséges, adhatunk még hozzá tejet, de figyeljünk, hogy a tészta ne legyen túlságosan lágy. Legyen rugalmas, könnyen kezelhető. Ha a tészta már összeállt, beledolgozzuk a vajat és a sót is.

Ha a tésztánk felvette a vajat, szépen kisimult, és rugalmas állagot vett fel, akkor letakarjuk, és hagyjuk, hogy a duplájára keljen.

Közben előkészítjük a tölteléket. A mascarponét vegyük ki a hűtőből. A karamellhez a cukrot olvasszuk fel egy vastag aljú serpenyőben, majd óvatosan adjuk hozzá a vajat, utána a tejet. Krémesre, sűrűre összefőzzük, majd kihűtjük. Aki szereti a sós karamellt, nyugodtan adjon hozzá egy jó nagy csipet sót is. Ha már kihűlt, keverjük el a mascarponéval. Annyit adjunk hozzá, hogy az ízlésünknek megfelelően legyen édes a keverék.

Ha megkelt a tésztánk, lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk. A felületét megkenjük a karamellás mascarponéval. Ilyenkor érdemes egy kis plusz karamellel is meglocsolni. Ezután precízen feltekerjük.

Ha megvan a tekercsünk, akkor egy jó éles kés segítségével hosszában kettévágjuk. Így lesz két nyitott szálunk. Ezeket kell összefonnunk. Úgy fonjuk, hogy ne húzzuk túl hosszúra a tésztát, és úgy tegyük át egymáson a szálakat, hogy a nyitott felük mindig felfelé nézzen. Ha elkészültünk, a kalácsot egy sütőpapírral bélelt kenyérsütőformába rakjuk. A tetejét megszórjuk aprított mandulával.

Hagyjuk még negyedórát kelni, majd tegyük 190 fokra előmelegített sütőbe. 20 perc után vegyük lejjebb a hőmérsékletet 170 fokra. Akkor van készen, amikor gyönyörű aranybarna a teteje. Ez körülbelül 45-50 percet vesz igénybe.

Ajánljuk még:

Holnap nyit a Hagyományok Háza Ünnepváró Forgataga

A Hagyományok Háza életében a karácsonyi ünnepvárás az év legmeghittebb időszaka. Az idén december 6. és 8. között megrendezésre kerülő Ünnepváró Forgatag koncertekkel, bábelőadássokkal, ajándékkészítő műhelyekkel, mesével, gyerektáncházzal, kézműves vásárral és mesterségbemutatókkal, valamint kedvezményes kiadványárusítással várja a látogatókat. A különleges, minden korosztályt megszólító programsorozat egyik legizgalmasabb tevékenysége a kézműves műhelyekben zajlik, ahol hagyományos mesterségekből ihletett, kézzel készített ajándékokat lehet alkotni.