Karácsonyi sütinyalóka

Gasztro

Karácsonyi sütinyalóka

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

Az alaphoz:

  • 4 db tojás
  • 3 ek liszt
  • 1 ek kakaó
  • 2 ek olaj
  • 4 ek kristálycukor
Tovább olvasok

Az összeállításhoz:

  • 2 ek olvasztott vaj
  • 2-3 ek tej
  • 2 ek szilvalekvár

A díszítéshez:

  • 20 dkg fehércsokoládé
  • színes cukormáz
  • színes gyöngyök
  • cukordíszek

A tojásokat habosra felverjük a cukorral. Ezután lassan hozzácsorgatjuk az olajat, majd óvatosan beleforgatjuk a lisztet. Egy kisebb, sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a tésztát, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. Ha megsült, rácsra tesszük, és hagyjuk teljesen kihűlni.

Ezután a piskótát teljesen összemorzsoljuk, majd összekeverjük az olvasztott vajjal, a lekvárral és annyi tejjel, hogy jól formázható massza legyen belőle. Ha elkészültünk, rögtön kiadagoljuk a tésztát, és a megfelelő formára igazítjuk. A kis formákat ezután betesszük a fagyasztóba egy rövid időre. Nagyon fontos, hogy kellően hideg legyen a felületük, ehhez elegendő kb. 20 perc.

Közben a fehércsokoládét felolvasztjuk, és előkészítjük a nyalókák pálcikáját. Mindegyiknek a végét (kb. 1 centiméter hosszan) belemártjuk a csokoládéba, majd jó mélyen beleszúrjuk a megformázott sütikbe. Ezután azonnal visszarakjuk őket a fagyasztóba még öt percre. Ha letelt az idő, újra elővesszük a nyalókákat, és mindegyiket belemártjuk az olvasztott csokoládéba úgy, hogy teljesen bevonja a felületüket. Ha nem sikerül tökéletesre, akár még egyszer meg lehet ismételni ezt a lépést, miután az első csokoládéréteg megkötött. A csokoládé gyorsan fog kötni a hideg nyalókákon, ezért fontos jól behűteni őket.

Ha elkészültünk a bevonattal, jöhet a legjobb rész, a díszítés. Ezt érdemes mindenképpen a gyerekekkel együtt csinálni, mert úgy igazán nagy élmény.

A recept megjelenését a Koronás Cukor támogatta.

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X