Karácsonyfakalács

Gasztro

KARÁCSONY

Karácsonyfakalács

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 3 ek cukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 25 dkg karamellás csokoládépasztilla
  • 7 dkg vaj
  • egy csipet só
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • kb. 3 dl tej

 

Tovább olvasok

 

Az élesztőt egy deciliter langyos tejben felfuttatjuk egy kevés cukorral. A lisztet egy dagasztótálba szitáljuk, elkeverjük benne a maradék cukrot, a sót, a vaníliás cukrot, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt. Annyi tejjel dagasztjuk be, hogy jól formázható, rugalmas tésztát kapjunk. Figyeljünk, hogy ne legyen túlságosan lágy. Ha a tésztánk összeállt, 2-3 adagban beledolgozzuk a puha vajat is. Ezután vékonyan lisztezett deszkán alaposan kidolgozzuk. Ha már szép sima a felülete, akkor a dagasztótálat kiolajozzuk, belerakjuk a tésztát, gondosan letakarjuk, és langyos helyen kelni hagyjuk. Közben a csokoládét felolvasztjuk gőz fölött.

 

Ha a tésztánk megkelt, két részre osztjuk. Az egyik felét egy sütőpapíron háromszög alakúra nyújtjuk. Nagy tepsiben fogjuk sütni, ehhez méretezzük. Ha elkészültünk a nyújtással, akkor a tésztát megkenjük az olvasztott csokoládéval. Ezután a tészta másik felét is ugyanekkorára nyújtjuk szintén egy sütőpapíron. Óvatosan átemeljük a másikra, és ráigazgatjuk, hogy teljesen befedje a csokoládéval megkent tésztadarabot. Ezután fogunk egy jó éles kést, és elkezdjük vízszintesen feldarabolni a tésztát úgy, hogy középen hagyunk egy részt, ami egyben marad. Ez lesz a fa törzse.

Ettől kifelé indulva szabdaljuk fel a tésztát csíkokra. Mindegyik csíkot óvatosan megfogjuk, és párszor megtekerjük, míg el nem érünk a fenyőfánk csúcsához. Ha elkészültünk, vékonyan lekenjük felvert tojással, és egy picit hagyjuk még kelni. A sütőt előmelegítjük száznyolcvan fokra, és ha a kalács megkelt, akkor be is rakjuk sülni. Akkor van készen, ha gyönyörű aranybarna a felülete. Ekkor kivesszük a sütőből, és kedvünk szerint dekoráljuk olvasztott csokoládéval vagy apró cukordíszekkel.

A cikk megjelenését a Metro támogatta.

Ajánljuk még:

Zöldre van a torta festve – de nem mindegy, hogy mivel!

A zsenge csalánlevél gazdag vitaminforrás, kitűnő főzeléket, levest főzhetünk belőle. Mint ínségétel, a paraszti konyhák régebben ismerték, de újabban a trendi éttermek is felismerték a csalánt, mint a reformkonyha egyik pompás alapanyagát. Aki megszereti, rá fog jönni, hogy a csalánban még ennél is több van! Mint természetes zöldítőt, mint ásványianyag-raktárt, belekomponálhatjuk akár sós- vagy édes süteménybe is.

 

Már követem az oldalt

X