Karácsonyfakalács

Gasztro

KARÁCSONY

Karácsonyfakalács

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 3 ek cukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 25 dkg karamellás csokoládépasztilla
  • 7 dkg vaj
  • egy csipet só
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • kb. 3 dl tej

 

Tovább olvasok

 

Az élesztőt egy deciliter langyos tejben felfuttatjuk egy kevés cukorral. A lisztet egy dagasztótálba szitáljuk, elkeverjük benne a maradék cukrot, a sót, a vaníliás cukrot, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt. Annyi tejjel dagasztjuk be, hogy jól formázható, rugalmas tésztát kapjunk. Figyeljünk, hogy ne legyen túlságosan lágy. Ha a tésztánk összeállt, 2-3 adagban beledolgozzuk a puha vajat is. Ezután vékonyan lisztezett deszkán alaposan kidolgozzuk. Ha már szép sima a felülete, akkor a dagasztótálat kiolajozzuk, belerakjuk a tésztát, gondosan letakarjuk, és langyos helyen kelni hagyjuk. Közben a csokoládét felolvasztjuk gőz fölött.

 

Ha a tésztánk megkelt, két részre osztjuk. Az egyik felét egy sütőpapíron háromszög alakúra nyújtjuk. Nagy tepsiben fogjuk sütni, ehhez méretezzük. Ha elkészültünk a nyújtással, akkor a tésztát megkenjük az olvasztott csokoládéval. Ezután a tészta másik felét is ugyanekkorára nyújtjuk szintén egy sütőpapíron. Óvatosan átemeljük a másikra, és ráigazgatjuk, hogy teljesen befedje a csokoládéval megkent tésztadarabot. Ezután fogunk egy jó éles kést, és elkezdjük vízszintesen feldarabolni a tésztát úgy, hogy középen hagyunk egy részt, ami egyben marad. Ez lesz a fa törzse.

Ettől kifelé indulva szabdaljuk fel a tésztát csíkokra. Mindegyik csíkot óvatosan megfogjuk, és párszor megtekerjük, míg el nem érünk a fenyőfánk csúcsához. Ha elkészültünk, vékonyan lekenjük felvert tojással, és egy picit hagyjuk még kelni. A sütőt előmelegítjük száznyolcvan fokra, és ha a kalács megkelt, akkor be is rakjuk sülni. Akkor van készen, ha gyönyörű aranybarna a felülete. Ekkor kivesszük a sütőből, és kedvünk szerint dekoráljuk olvasztott csokoládéval vagy apró cukordíszekkel.

A cikk megjelenését a Metro támogatta.

Ajánljuk még:

Túrós desszertek: 12 könnyű finomság

Laza, puha finomságok készíthetőek ebből a sokoldalú hozzávalóból! Bármennyire tele vagyunk, egy kis túrós desszert mindig belénk fér, ha pedig csak édességre vágyunk, ez az egyik legkevésbé hizlaló alapanyag, amiből valamilyen sütemény készülhet. Mutatunk olyan receptet is, amivel el lehet indulni a legjobb háziasszony címért, de akkor is tudsz készíteni tortát, ha alig van hozzávaló otthon.

 

Már követem az oldalt

X