Hozzávalók
- 50 dkg kerekszemű, nagy keményítőtartalmú rizs (rizottó rizs)
- 1 liter zsíros tej
- 3 dl zsíros tejszín
- 2 dl víz
- 1 csipet só
- 15 dkg kristálycukor
- 1 db citrom reszelt héja
- 1 rúd vanília
- 10 dkg mazsola
- 5 dkg vaj
- 5 db tojássárgája
- 5 db tojásfehérje
- 6 púpozott tk búzaliszt
A tepsi kikenéséhez:
- 2 dkg vaj
- 2 ek zsemlemorzsa
A tálaláshoz: gyümölcsszörp.
Elkészítés:
A rizskoch alapja egy krémes állagú tejberizs. Első lépésként a rizst kevés vízzel folyamatosan kevergetve felpuhítjuk. Amikor a víz majdnem teljesen elforrt, ráöntjük a tejet és a tejszínt, majd beleszórunk egy csipet sót.

Gyakori kevergetés mellet addig főzzük a rizst, míg kellően megpuhul. Fontos, hogy ne főzzük teljesen sűrűre, úgy lesz a végére finom, krémes állaga. Ha nagyon besűrűsödne, akkor adhatunk még hozzá egy kis tejet. Ha elkészült a rizs, hozzáadjuk a cukrot és a vaníliarúd kikapart belsejét, a megmosott mazsolát és a reszelt citromhéjat is, majd az egészet jól elkeverjük. Ha elkészült, hagyjuk langyosra hűlni. Ezután keverjük hozzá a vajjal kihabosított tojássárgákat, majd pedig a lisztet. Végül a tojásfehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan ezt is a tejberizshez forgatjuk.
Végül egy közepes méretű, magas falú tepsit kikenünk vajjal, megszórjuk zsemlemorzsával, és beleöntjük a masszát. 200° C-os, előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt aranybarnára sütjük.
Egy finom gyümölcsszörppel leöntve tálaljuk.
Borbás Marcsi ezt a receptet így készítette el:
A cikk a Pölöskei támogatásával készült.
Ajánljuk még: