Gasztro

Isteni rizskoch – szörppel bolondítva

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • 50 dkg kerekszemű, nagy keményítőtartalmú rizs (rizottó rizs)
  • 1 liter zsíros tej
  • 3 dl zsíros tejszín
  • 2 dl víz
  • 1 csipet só
  • 15 dkg kristálycukor
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 1 rúd vanília
  • 10 dkg mazsola
  • 5 dkg vaj
  • 5 db tojássárgája
  • 5 db tojásfehérje 
  • 6 púpozott tk búzaliszt

A tepsi kikenéséhez:

  • 2 dkg vaj
  • 2 ek zsemlemorzsa

A tálaláshoz: gyümölcsszörp.

Elkészítés:

A rizskoch alapja egy krémes állagú tejberizs. Első lépésként a rizst kevés vízzel folyamatosan kevergetve felpuhítjuk. Amikor a víz majdnem teljesen elforrt, ráöntjük a tejet és a tejszínt, majd beleszórunk egy csipet sót.

 

Gyakori kevergetés mellet addig főzzük a rizst, míg kellően megpuhul. Fontos, hogy ne főzzük teljesen sűrűre, úgy lesz a végére finom, krémes állaga. Ha nagyon besűrűsödne, akkor adhatunk még hozzá egy kis tejet. Ha elkészült a rizs, hozzáadjuk a cukrot és a vaníliarúd kikapart belsejét, a megmosott mazsolát és a reszelt citromhéjat is, majd az egészet jól elkeverjük. Ha elkészült, hagyjuk langyosra hűlni. Ezután keverjük hozzá a vajjal kihabosított tojássárgákat, majd pedig a lisztet. Végül a tojásfehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan ezt is a tejberizshez forgatjuk.

Végül egy közepes méretű, magas falú tepsit kikenünk vajjal, megszórjuk zsemlemorzsával, és beleöntjük a masszát.  200° C-os, előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt aranybarnára sütjük.

Egy finom gyümölcsszörppel leöntve tálaljuk.

Borbás Marcsi ezt a receptet így készítette el:

A cikk a Pölöskei támogatásával készült.

Ajánljuk még:

Hidegtálak karácsonyi hangulatban, egyszerűen

Ha nem vagy konyhatündér, akkor is tudsz varázsolni a konyhában! Olyan egyszerű vendégváró tálakat ajánlok, amelyeket tényleg bárki el tud készíteni. Nem kell sütni, nem kell főzni, nem kell bonyolult konyhai gyakorlatokat végezni. A titok csak annyi, hogy jó minőségű alapanyagokat szerezz be, és induljon a fantáziád. Elő a varázspálcával!