Hozzávalók
A hús és a zöldbab előkészítéséhez:
- 1 kg zöldbab
- 1 fej vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 kg darált sertéshús
- 2 ek. olívaolaj
- 1 tk. fűszerpaprika
- frissen őrölt bors
- só
A rétegezéshez:
- 140 g 20%-os zsírtartalmú tejföl
- 10 dkg félkemény sajt, reszelve
- 2-3 gerezd fokhagyma
- olívaolaj
Elkészítés
A hagymát megpucoljuk, felaprítjuk, és olívaolajon üvegesre dinszteljük. Közben blansírozzuk a zöldbabot – éppen csak annyi sós vízben, amennyi ellepi. Az üvegesre párolt hagymához hozzáadjuk a 2-3 gerezd szeletelt fokhagymát, majd a darált sertéshúst. Az egészet gyorsan összekeverjük, vigyázva, hogy a hagyma oda ne kapjon. Megsózzuk a húst, és hagyjuk dinsztelődni. Ha elfőtte a kiengedett levét, ízesítjük borssal és fűszerpaprikával. A tejfölt összekeverjük 2-3 gerezd zúzott vagy reszelt fokhagymával.
![](/data/articles/114/1145/article-114559/vlcsnap-2024-04-03-12h58m14s552_fit_1060x10000.png?key=30e18a47843a7c6e43867732b78080b5)
Az így előkészített alapanyagokat elkezdjük rétegezni egy tűzálló tálba. Kiolajozzuk az edény alját, majd egy réteg zöldbabra kerül rá a darált hús, amit újabb réteg zöldbabbal fedünk. A tetejét bevonjuk a fokhagymás tejföllel, majd mehet is a 200 fokra előmelegített sütőbe. Amikor félig megsült, kivesszük az ételt a sütőből, megszórjuk a reszelt sajttal, majd visszatesszük és pirosra sütjük.
Ajánljuk még: