Húsos rakott zöldbab

Gasztro

Húsos rakott zöldbab

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

A hús és a zöldbab előkészítéséhez:

  • 1 kg zöldbab
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 kg darált sertéshús
  • 2 ek. olívaolaj
  • 1 tk. fűszerpaprika
  • frissen őrölt bors

A rétegezéshez:

  • 140 g 20%-os zsírtartalmú tejföl
  • 10 dkg félkemény sajt, reszelve
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • olívaolaj

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A hagymát megpucoljuk, felaprítjuk, és olívaolajon üvegesre dinszteljük. Közben blansírozzuk a zöldbabot – éppen csak annyi sós vízben, amennyi ellepi. Az üvegesre párolt hagymához hozzáadjuk a 2-3 gerezd szeletelt fokhagymát, majd a darált sertéshúst. Az egészet gyorsan összekeverjük, vigyázva, hogy a hagyma oda ne kapjon. Megsózzuk a húst, és hagyjuk dinsztelődni. Ha elfőtte a kiengedett levét, ízesítjük borssal és fűszerpaprikával. A tejfölt összekeverjük 2-3 gerezd zúzott vagy reszelt fokhagymával.

 

Az így előkészített alapanyagokat elkezdjük rétegezni egy tűzálló tálba. Kiolajozzuk az edény alját, majd egy réteg zöldbabra kerül rá a darált hús, amit újabb réteg zöldbabbal fedünk. A tetejét bevonjuk a fokhagymás tejföllel, majd mehet is a 200 fokra előmelegített sütőbe. Amikor félig megsült, kivesszük az ételt a sütőből, megszórjuk a reszelt sajttal, majd visszatesszük és pirosra sütjük.