Gasztro

Húsos gombóc káposztával

Először a maradék vadpörkölt éledt újjá ebben a fogásban. Mert a krumplis gombóc tökéletes megoldás arra, hogy a lábos alján szomorkodó pörkölttel jóllakassunk egy siserehadat. Olyannyira jól sikerült, hogy azután már erre gyúrtunk, és ehhez gyúrtuk a lágy burgonyás tésztát. A kifőtt gombócokat a szaftos káposztába hengergettük, és a visszamaradt pörköltszafttal adtuk meg a módját. Nagyon egyben lett így!

Hozzávalók

  • 80 dkg savanyú káposzta
  • 50 kg vad apróhús
  • 2 közepes fej vöröshagyma
  • 3 evőkanál zsír
  • pirospaprika, majoránna, őrölt kömény
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 30 dkg héjában főtt burgonya
  • 1 tojás
  • 25 dkg liszt

Elkészítés

A húst apró kockára vágjuk. Egy vastag falú, lehetőség szerint öntöttvas lábosba két evőkanál zsírt teszünk. A húst a felforrósított zsíron fehéredésig sütjük. Hozzáadunk egy fej finomra vágott hagymát, a felaprított zöldséget. Megsózzuk, beletesszük a fűszereket, felöntjük a borral, majd az edényt lefedve a sütőbe tesszük. 160 fokon kb. másfél órán át sütjük.

Eközben a megtisztított burgonyát összetörjük, megsózzuk, beleütjük az egész tojást. Annyi liszttel gyúrjuk össze, hogy jól formázható tésztát kapjuk. A másik hagymát felszeleteljük, a maradék zsíron megfonnyasztjuk. Beledobjuk a leöblített savanyú káposztát, pirospaprikával és köménnyel ízesítjük és fedő alatt puhára pároljuk. Ha a hús megpuhult, langyosra hűtjük.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

A tésztát lisztezett deszkán egy cm vastagra elnyújtjuk, kb. 8x8 cm-es darabokra szabjuk. Minden darabra egy-egy evőkanálnyit halmozunk a raguból és szép gombóccá gömbölygetjük.  Forrásban lévő sós vízben a gombócokat kifőzzük, és a puha káposztára rakosgatjuk. Aki szereti, tejföllel vagy a maradék pörköltszafttal is meglocsolhatja.

Nyitókép: Halmos Monika @rozsakunyho