Csicseriborsóval töltött paprika roston
Hozzávalók
- 4-4 pritamin- és zöldpaprika
- 10 dkg csicseriborsó
- 5 dkg vaj vagy margarin
- 1 kiskanál mustár
- 1 gerezd fokhagyma
- 2-3 szál zellerzöld
- 5 dkg zabpehely
- só, őrölt bors
- 3-4 evőkanál olaj
Zöldségtálak – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Elkészítés
A csicseriborsót egy éjszakára beáztatjuk, majd bő vízben puhára főzzük. Leszűrjük, összetörjük, hozzáadjuk a vajat vagy margarint, a mustárt, a finomra vágott zellerzöldet és fokhagymát, a zabpelyhet. Megsózzuk, csipetnyi őrölt borssal (vagy borsikafűvel) ízesítjük, majd a kicsumázott paprikákba töltjük. Az így előkészített paprikákat megolajozott alufóliába csomagoljuk és faszénparázs felett 10-15 perc alatt megsütjük.
Mentás ital – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Grillezett padlizsán ínyenceknek
Hozzávalók
- 4 kisebb padlizsán
- 1 dl olaj
- só, őrölt bors
- 1-2 csokor bazsalikom és petrezselyem
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 2 ágacska rozmaring
Zöldségtálak – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Elkészítés
A zöldfűszereket a fokhagymával együtt finomra vágjuk, és az olajhoz keverjük. Sóval, borssal ízesítjük. A padlizsánokat hosszában félbevágjuk, megsózzuk és a fűszeres olajjal kenegetve, faszénparázs felett megsütjük. Akkor jó, ha a szárrésznél már puha, ám felemelve, még van tartása. Fogyaszthatjuk köretként, vagy kínálhatjuk önálló, húsmentes fogásként egy pikáns mártással. Süthetjük úgy is, hogy az előkészített padlizsánokat egy megfelelő méretű, olajjal megkent alufóliára fektetjük, a fóliát lazán összefogjuk, lezárjuk. Faszénparázs felett 10-15 perc alatt megsütjük.
Bazsalikomos dinnyebólé – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Szőlőlevélben sült sajtos zöldség-jófalat
Hozzávalók
- 16 db zsenge
- permetezetlen szőlőlevél
- 1 dl olaj
- 40 dkg sárgarépa
- 40 dkg zeller
- 20 dkg reszelt sajt
- só
- borsikafű
Elkészítés
A megtisztított zöldségeket lereszeljük, reszelt sajttal, sóval, borsikafűvel összekeverjük, majd 8 részre osztjuk és gombócokká gyúrjuk. A szőlőleveleket leforrázzuk, kettőt-kettőt olajozott alufóliára fektetünk. A közepére helyezünk egy sajtos-zöldséges gombócot, kissé ellapítjuk, a szőlőlevelekbe becsomagoljuk, végül az alufóliába göngyöljük. Faszénparázs felett, grillrácson 10-15 perc alatt megsütjük. Készíthetjük természetesen tepsiben is, sütőben sütve.
Vajbabsaláta tökmagpesztóval – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Vajbabsaláta tökmagpesztóval
Hozzávalók
- 40 dkg zsenge vajbab
- 2 kemény húsú paradicsom
- 1 arasznyi, zsenge cukkini
- 1 cirom
- só
- 2 gerezd fokhagyma
- 5 dkg tökmag
A pesztóhoz:
- 5 dkg tökmag
- 1 kis csokor petrezselyem
- 0,5 dl olívaolaj
- 2 evőkanál tökmagolaj
- só, őrölt bors
Elkészítés
A vajbabot megtisztítjuk és lobogva forró vízben 1-2 perc alatt puhára főzzük. A cukkinit gyufaszálnyi csíkokra metéljük, a paradicsomot kis kockákra vágjuk és a leszűrt babhoz adjuk. Ráfacsarjuk a citrom levét, picit megsózzuk, s ráreszelünk két gerezd fokhagymát. Összerázzuk, lefedjük, és a hűtőbe tesszük mindaddig, míg a pesztó elkészül. Ehhez a tökmagot ledaráljuk, a turmixgép kelyhébe szórjuk. Hozzáadjuk a kétféle olajat, a finomra aprított petrezselymet, sót, őrölt borsot, és összeturmixoljuk. A salátát tálra halmozzuk, tökmaggal megszórjuk, kevés pesztóval megcsöpögtetjük. A többit külön tálkában kínáljuk mellé.
Ajánljuk még: