Hűsítő piknik kánikulában – meglepetések zöldségevőknek

Gasztro

Hűsítő piknik kánikulában – meglepetések zöldségevőknek

A nagy melegben olykor nem is esik jól a hús, a nehéz étel. Zöldségekkel is varázsolhatunk pazar terülj-terülj asztalkámat, akár a tó vagy a medence partjára. Ezek a fogások frissen, faszénparázs felett is elkészíthetők, de akár a konyhában is, előre, hogy a kánikulát ne kelljen még a tűzzel is tetézni. Hűsítőnek mentalevelekkel ízesített limonádé vagy víz, desszertként pedig bazsalikommal megőrjített dinnyebólé lehet a legjobb választás.

Csicseriborsóval töltött paprika roston

Hozzávalók

  • 4-4 pritamin- és zöldpaprika
  • 10 dkg csicseriborsó
  • 5 dkg vaj vagy margarin
  • 1 kiskanál mustár
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2-3 szál zellerzöld
  • 5 dkg zabpehely
  • só, őrölt bors
  • 3-4 evőkanál olaj

Zöldségtálak – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Tovább olvasok

Elkészítés

A csicseriborsót egy éjszakára beáztatjuk, majd bő vízben puhára főzzük. Leszűrjük, összetörjük, hozzáadjuk a vajat vagy margarint, a mustárt, a finomra vágott zellerzöldet és fokhagymát, a zabpelyhet. Megsózzuk, csipetnyi őrölt borssal (vagy borsikafűvel) ízesítjük, majd a kicsumázott paprikákba töltjük. Az így előkészített paprikákat megolajozott alufóliába csomagoljuk és faszénparázs felett 10-15 perc alatt megsütjük.

Mentás ital – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Grillezett padlizsán ínyenceknek

Hozzávalók

  • 4 kisebb padlizsán
  • 1 dl olaj
  • só, őrölt bors
  • 1-2 csokor bazsalikom és petrezselyem
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 2 ágacska rozmaring

Zöldségtálak – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Elkészítés

A zöldfűszereket a fokhagymával együtt finomra vágjuk, és az olajhoz keverjük. Sóval, borssal ízesítjük. A padlizsánokat hosszában félbevágjuk, megsózzuk és a fűszeres olajjal kenegetve, faszénparázs felett megsütjük. Akkor jó, ha a szárrésznél már puha, ám felemelve, még van tartása. Fogyaszthatjuk köretként, vagy kínálhatjuk önálló, húsmentes fogásként egy pikáns mártással. Süthetjük úgy is, hogy az előkészített padlizsánokat egy megfelelő méretű, olajjal megkent alufóliára fektetjük, a fóliát lazán összefogjuk, lezárjuk. Faszénparázs felett 10-15 perc alatt megsütjük.

Bazsalikomos dinnyebólé – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Szőlőlevélben sült sajtos zöldség-jófalat

Hozzávalók

  • 16 db zsenge
  • permetezetlen szőlőlevél
  • 1 dl olaj
  • 40 dkg sárgarépa
  • 40 dkg zeller
  • 20 dkg reszelt sajt
  • borsikafű

Elkészítés

A megtisztított zöldségeket lereszeljük, reszelt sajttal, sóval, borsikafűvel összekeverjük, majd 8 részre osztjuk és gombócokká gyúrjuk. A szőlőleveleket leforrázzuk, kettőt-kettőt olajozott alufóliára fektetünk. A közepére helyezünk egy sajtos-zöldséges gombócot, kissé ellapítjuk, a szőlőlevelekbe becsomagoljuk, végül az alufóliába göngyöljük. Faszénparázs felett, grillrácson 10-15 perc alatt megsütjük. Készíthetjük természetesen tepsiben is, sütőben sütve.

Vajbabsaláta tökmagpesztóval – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Vajbabsaláta tökmagpesztóval

Hozzávalók

  • 40 dkg zsenge vajbab
  • 2 kemény húsú paradicsom
  • 1 arasznyi, zsenge cukkini
  • 1 cirom
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg tökmag

A pesztóhoz:

  • 5 dkg tökmag
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 0,5 dl olívaolaj
  • 2 evőkanál tökmagolaj
  • só, őrölt bors

Elkészítés

A vajbabot megtisztítjuk és lobogva forró vízben 1-2 perc alatt puhára főzzük.  A cukkinit gyufaszálnyi csíkokra metéljük, a paradicsomot kis kockákra vágjuk és a leszűrt babhoz adjuk. Ráfacsarjuk a citrom levét, picit megsózzuk, s ráreszelünk két gerezd fokhagymát. Összerázzuk, lefedjük, és a hűtőbe tesszük mindaddig, míg a pesztó elkészül. Ehhez a tökmagot ledaráljuk, a turmixgép kelyhébe szórjuk. Hozzáadjuk a kétféle olajat, a finomra aprított petrezselymet, sót, őrölt borsot, és összeturmixoljuk.  A salátát tálra halmozzuk, tökmaggal megszórjuk, kevés pesztóval megcsöpögtetjük. A többit külön tálkában kínáljuk mellé.