Hógolyótorta

Gasztro

Hógolyótorta

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 2 db tojás
  • 14 dkg cukor
  • 3 dkg kakaó
  • 5 dkg őrölt mandula vagy dió
  • 6 dkg liszt
  • 0,5 dl olaj
  • 1 dl tejföl
  • 1 kk sütőpor

A töltelékhez:

  • 20 dkg mascarpone
  • 2 ek porcukor
  • 1 db tojás

A díszítéshez:

  • 5 dkg mascarpone
  • 5 dkg vaj
  • 4 ek kókuszreszelék

 

Tovább olvasok
 

 

Elkészítés:

A tésztához a tojásokat habosra keverjük a cukorral. Ezután hozzáadjuk az olajat és a tejfölt. A lisztet elkeverjük az őrölt mandulával, a kakaóval és sütőporral. Ezután az egészet hozzáadjuk a tojásos masszához, és simára kikeverjük. Egy kisebb, félgömb alakú jénai tálat kivajazunk és kilisztezünk, és ebbe öntjük bele a tésztát. A mascarponét kézzel kikeverjük a tojással és a porcukorral, majd óvatosan a kakaós tészta közepébe kanalazzuk. Kicsit nyomjuk is le.

Ezután 175 fokos sütőben kb. egy óra alatt süssük készre. Ha azt látjuk, hogy a közepe kezd felpúposodni, akkor egy spatulával óvatosan visszanyomhatjuk.

 

Ha elkészült a sütemény, hagyjuk teljesen kihűlni a formában. Ha már lehűlt, óvatosan borítsuk ki. Keverjük össze a puha vajat a mascarponéval és a porcukorral, majd kenjük meg kívülről a tortát ezzel a krémmel. Szórjuk meg kókuszreszelékkel, és egy órára tegyük be a hűtőbe, hogy a krém megkössön rajta.

  A recept megjelenését a Koronás Cukor támogatta.

Ajánljuk még:

Nagyanyáink karácsonya: hogy került a dinnye az ünnepi asztalra?

Hogyan tartósították a dinnyét, a tojást vagy a szőlőt nagyanyáink, hogy karácsonykor ne csak bejgli, halászlé és töltött káposzta kerüljön az ünnepi asztalra? Végtelenül egyszerűen és leleményesen. Ma már ezek a praktikák feledésbe mentek, hiszen az áruházak, bevásárlócsarnokok egész évben ontják magukból a nem szezonális terményeket is, de nagyanyáink idejében ez még nem így volt.