Házi szélesmetélt sült paradicsomos pestóval

Gasztro

Házi szélesmetélt sült paradicsomos pestóval

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

A tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 3 db tojás
  • 1 kk. só

A pestóhoz:

  • 1 kg paradicsom (különböző fajták vegyesen)
  • 2 ek. olívaolaj

Az összeállításhoz:

  • 1 ek. fenyőmag
  • 4 dkg parmezán
  • friss bazsalikom

 

Tovább olvasok

Elkészítés 

A pestóhoz a paradicsomot megmossuk, majd sütőpapírral bélelt tepsire terítjük. A nagyobbakat érdemes félbe vágni. Ezután az egészet meglocsoljuk olívaolajjal, majd 180 fokos sütőbe rakjuk. Ha a paradicsomok megsültek, hagyjuk őket kicsit hűlni, majd késes aprítóba rakjuk. Ízesítjük sóval, friss bazsalikommal, reszelt parmezánnal és fenyőmaggal. Ízlésünknek megfelelően használjuk a különféle fűszereket. A fenyőmag helyett használhatunk akár diót vagy mandulát is. A különféle sajtokkal is érdemes kísérletezni.

A tésztához a lisztet a tojással és a sóval alaposan összegyúrjuk. Fontos, hogy alaposan dolgozzuk ki. Ha elkészültünk, a tésztát becsomagoljuk egy zacskóba, és szobahőmérsékleten pihentetjük legalább egy órát.  Ezután vékonyra kinyújtjuk, majd összehajtjuk, és szélesmetéltre vágjuk. Forrásban lévő sós vízben főzzük ki. Figyeljünk, mert a friss tészta néhány perc alatt el is készül. Ekkor a pestót egy serpenyőben felmelegítjük, adunk hozzá egy merőkanyálnyit a főzővízből, majd azonnal rászedjük a kifőtt tésztát is. Alaposan elkeverjük, majd azonnal tálaljuk!

 A recept megjelenését a SMEG támogatta.