Gasztro

Házi rizses csoki

Antal Csilla receptje

Keresztanyámnak volt egy receptje, amit mindig ünnepekkor vett elő. Alig vártam kislányként, hogy ilyenkor látogatóba menjünk hozzájuk, hogy újra megízlelhessem ezt az igazán egyszerű édességet, mely valami miatt gyerekkorom egyik meghatározó desszertje volt – krémes állagú házi csokoládé, puffasztott rizzsel.

Fotó: Antal Csilla

Hozzávalók

  • 0,5 dl víz
  • 10 dkg cukor
  • 12,5 dkg vaj
  • 10 dkg zsíros tejpor
  • 2 ek natúr kakaópor
  • 2 ek vaníliás cukor
  • 2 dkg puffasztott rizs

Elkészítés

A vizet a cukorral és a vajjal együtt feltesszük főni. Néhány percig forraljuk, hogy szépen habozzon. Nem kell sűrűre főzni, csak annyira, hogy a vajas-cukros keverék egységessé váljon. Ezután lehúzzuk a tűzről, és egy kézi habverő segítségével belekeverjük a tejport, a kakaóport és a vaníliás cukrot. Végül a puffasztott rizst is óvatosan beleforgatjuk.

Ezután egy kisebb, kb. 22x14 cm-es tepsit kibélelünk folpackkal, és elsimítjuk benne a csokoládét. Akár őzgerincformába is tölthetjük, akkor szeleteket tudunk vágni belőle. Ha lapos edénybe tesszük, akkor pedig szögletesre tudjuk darabolni. Legalább 3-4 órára tegyük hűtőbe, hogy megdermedjen. Ilyen módon az állaga inkább krémesebb, olvadósabb, nagyon kellemes, én így szeretem. Ha azt szeretnénk, hogy stabilabb, keményebb legyen, akkor adhatunk a masszához egy evőkanál zselatint is.

Ebből az adagból kb. 3 táblányi csokoládé lesz.

 

Ajánljuk még:

Húsvét a határon túl – kár lenne elfeledni ezeket a népszokásokat

Az év hagyományosan legnagyobb sátoros ünnepének szokás- és hiedelemvilága igen változatos képet mutat, ahogy az is, mit őriztünk meg a régiek gyakorlatából, és mi az, amire már csak kulturális kuriózumként emlékezünk. Húsvét a belső és külső feltámadás ünnepe, és bár manapság leginkább egyénre szabottan és szűkebb családi körben éljük meg, tágabb kontextusban sok értékes gondolatot, hiedelmet és hagyományt tartogat Kárpát-medencei közösségünk számára.