Gasztro

Gyökérkenyér

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • 50 dkg kenyérliszt
  • 5 g élesztő
  • 4 dl víz
  • 1 púpos ek. só

Elkészítés 

A vizet egy nagyobb tálba öntjük, majd feloldjuk benne az élesztőt. Hozzáadjuk a sóval elkevert lisztet, és az egészet összedolgozzuk. Nem kell kidagasztani, csak legyen egynemű, és ne maradjanak benne száraz részek. Ezután frissen tartó fóliával lefedjük, majd hűtőbe rakjuk 12 órára. 

Ha letelt a pihentetés ideje, elővesszük a tésztát, és liszttel vastagon megszórt felületre borítjuk. Ketté osztjuk, majd mindkét darabot hosszúkásra formázzuk, és a két végétől kezdve ellentétes irányba csavarjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk a megformázott kenyereket, majd 30-40 percet hagyjuk szobahőmérsékleten kelni.

A sütőt előmelegítjük 220 fokra. Ha van a sütőnkön gőzfokozat, kapcsoljuk be. Ha nincs, akkor dobjunk az aljába 4-5 darab jégkockát, mikor betesszük a kenyeret, vagy rakjunk be egy kisebb hőálló edényben felforralt vizet.

Körülbelül 30 perc alatt sülnek készre a kenyerek. A külsejük legyen szép barna, az aljuknak is legyen színe! Ha kivettük a sütőből, tegyük egy rácsra hűlni őket, és máris permetezzünk rájuk egy kis vizet, hogy jó ropogós legyen a külsejük.

A recept megjelenését a Smeg támogatta.

Ajánljuk még: