Hozzávalók
A gombóchoz:
- 50 dkg burgonya
- 25 dkg liszt
- 1 dl zsír
- 1 tojás
- só
A leveshez:
- 1-1,5 dl paradicsomlé
- 1 db kápia paprika
- 1 kk őrölt pirospaprika
- 1 csokor petrezselyem vagy újhagyma
A pirított gombóchoz:
- 2 szelet kovászos kenyér
- 1 ek mangalicazsír
- a tálaláshoz porcukor és lekvár
Elkészítés
A burgonyát megtisztítjuk és kockára vágjuk, majd feltesszük főni annyi vízben, hogy ellepje. Enyhén sózzuk. Amikor a burgonya puhára főtt, egy tálba szedjük, összetörjük és megsózzuk. A főzőlevet ne öntsük ki, mert ez lesz a levesünk alapja! Félretesszük, és elkészítjük a gombóctésztát. Meg kell várnunk, amíg a krumpli egy kicsit kihűl, mert ha forrón adjuk hozzá a lisztet, akkor csomós lesz. Miután a tetejére szórtuk a lisztet, felforrósítjuk a zsírt, és ráöntjük. Ne ijedjünk meg, kicsit sercegni fog! Ismét várunk egy kicsit, hogy kihűljön, majd beleütjük a tojást, és közepesen kemény gombóctésztát gyúrunk. Ezután körülbelül 5 centi átmérőjű, nagyobb gombócokat formázunk belőle.
A főzőlevet közben visszatesszük a tűzre, és hozzáadjuk a paradicsomlevet. A paprikát felaprítjuk, és egy kevés zsiradékon megdinszteljük. Ezt is a leveshez adjuk. Ezután, ha szükséges, akkor még sózzuk, és beletesszük az őrölt pirospaprikát is. Végül a gombócok felét is belehelyezzük. Amikor a gombócok feljönnek a leves tetejére, el is készült az étel. Tálaláskor még megszórjuk friss petrezselyemmel vagy újhagymával.
A maradék gombócokat sós vízben kifőzzük. Közben egy serpenyőben egy kevés mangalicazsíron megpirítjuk a felkockázott kenyeret. Ha a gombócok megfőttek, rögtön átszedjük őket a kenyérhez, és rövid ideig az egészet még pirítjuk.
Tálalhatjuk édesen lekvárral és porcukorral, de akár sósan is egy kis tejföllel és szalonnával.
Ajánljuk még: