Hozzávalók (2 főre)
- 2 db zsenge cukkini
- 30 dkg laska vagy csiperke gomba
- 1 ek olívaolaj
- 1 cs petrezselyemzöld
- bazsalikom
- 1-1,5 dl olasz paradicsomszósz
- fokhagyma
- só
- 1 db mozzarella
- 3 dkg érett, kemény sajt (pl. parmezán)
Elkészítés
A megmosott cukkiniket egy gyalu segítségével hosszában vékony csíkokra vágjuk, és egy sütőpapírral bélelt tepsibe egymás mellé helyezzük. Ezután 130 fokos sütőben, kb. 15 perc alatt megszikkasztjuk a szeleteket. Közben a nagyobb darabokra vágott gombát egy serpenyőben minden zsiradék nélkül megpirítjuk. Figyeljünk rá, hogy ne égjen le, és kevergetés közben nyikorgó hangot adjon a gomba, vagyis ne eresszen levet, mert akkor főni fog, nem sülni. Az a legcélravezetőbb, ha előre felforrósított serpenyőbe rakjuk a gombát. Amikor már szépen pirulnak a gombaszeletek, akkor jöhet rájuk a felaprított fokhagyma, petrezselyem, bazsalikom és a paradicsomszósz. Az egész mártást jól átforraljuk, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Egy tűzálló tálat vékonyan kiolajozunk, és belesorjázzuk a szikkasztott cukkinicsíkokat, úgy, hogy egy kicsit fedjék egymást. Erre a rétegre ráterítjük a paradicsomos gombamártást, majd arra a felkarikázott mozzarellát, és végül befedjük egy újabb réteg cukkinivel. 180 fokos sütőben kb. fél órát sütjük, majd a tetejét alaposan megszórjuk a reszelt sajttal. Amikor a sajt már szépen pirul, akkor kezdhetünk is tálalni.
Miért a cukkini?
Mert nagyon alacsony a kalóriatartalma, 10 dkg csak 17 kcal-t tartalmaz. Ezzel szemben rengeteg ásványi anyag, vitamin, rost és víz van benne. Tehát annak ellenére, hogy nem hizlal, mégis eltelít. Emellett vértisztító és gyulladáscsökkentő hatása van, normalizálja a szervezet vízháztartását és rendben tartja az emésztést is.
Ajánljuk még: