Hozzávalók:
- 80 dkg gomba (minél többféle, annál jobb: laska, csiperke, barna csiperke, shiitake, ördögszekér, vargánya)
- 1 fej közepes hagyma vagy 3-4 db újhagyma
- 1-1 db paprika és paradicsom
- 2 dl tejföl
- 2 ek zsír
- só
- őrölt fehérbors
- fűszerpaprika
Galuska:
- 50 dkg túró
- 20 dkg búzadara
- 2 db tojás
- 1 csokor kapor
- só
Elkészítés:
A galuskához a hozzávalókat jól összekeverjük, ízesítjük a finomra vágott kaporral, és hűtőbe rakjuk körülbelül fél órára, hogy a dara jól megdagadjon. Ezután a masszát forrásban lévő vízbe szaggatjuk kanállal, úgy mint a daragaluskát. Ha ez nem megy, úgy is jó, ha gombócokat készítünk, és így rakjuk a vízbe. Fedő alatt kb. tíz-tizenöt percig főzzük, majd a vízben hagyva, lefedve félretesszük tálalásig.
A gombapaprikáshoz a nagyon apróra vágott vöröshagymát vagy a vékonyra karikázott újhagymát zsíron megpirítjuk, majd hozzáadjuk az apró kockára vágott paradicsomot és paprikát. Kicsit átpirítjuk az egészet, és belerakjuk a nagyobb darabokra vágott gombákat.
Ízesítjük sóval, borssal, megvárjuk, hogy egy kevés levet engedjen, majd megszórjuk fűszerpaprikával. Kevés hideg vizet öntünk rá, épp csak annyit, hogy a paprika ne égjen meg. A sótól a gomba úgyis enged még levet. Közben egy nagyon híg habarást készítünk, és folyamatos keverés mellett a gombára öntjük. Összeforraljuk, és ha kell, még adunk hozzá sót vagy borsot. Fontos, hogy ezt az ételt ne főzzük túl, hogy a gomba roppanós maradjon.
Gottwald Hotel, Gottwald Szilárd receptje
Ajánljuk még: