Gombakrémes melegszendvics Győrből

Gasztro

Gombakrémes melegszendvics Győrből

A győriek egyik kedvenc receptjét így készíti el Borbás Marcsi!

Hozzávalók:

  • 30 dkg csiperkegomba
  • 1/2 dl étolaj
  • 10 dkg vöröshagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 6 dkg liszt
  • 1 tk őrölt bors
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • 4 dl tej
  • 10 dkg vaj
  • Chilipor (opcionális)

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

A gombát megmossuk, majd vékony szeletekre vágjuk. A vöröshagymát apróra vágjuk, majd egy kis olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a gombát, egy kis sót, és a gombát saját levében puhára pároljuk. Közben aprított petrezselyemmel ízesítjük. Hozzáadjuk a vajat, borsozzuk, és elkeverjük benne a fűszerpaprikát is. Félrehúzzuk a tűzről, majd egyenletesen rászórjuk a lisztet. Ezután visszarakjuk a tűzre, majd folyamatos keverés mellett felöntjük a tejjel. Sűrű krémmé főzzük. Ezt a krémet kenjük a kenyérszeletekre, majd megszórjuk reszelt sajttal, és 220 fokos sütőbe rakjuk. Ha megpirult a sajt, el is készült a gombakrémes melegszendvics.

A győri gombakrémes melegszendvicset így készítette el Borbás Marcsi:

Ajánljuk még:

Mágikus erejű étkek a karácsonyi asztalon: hagyj helyet nekik!

Az adventi böjt szimbolikus feloldása a karácsonyi asztal megterítése különböző „kötelező” és mágikus erejű ételekkel. Népi kultúránk archaikus hagyományrétegeiben a szentesti vacsora elfogyasztása a családok egyik legfontosabb közösségi alkalma volt, amelyre „hivatalosak voltak” a már nem élő családtagok is. Mindennek, ami helyet kapott a karácsonyi asztalon, különleges jelentősége és ereje volt, katolikus vidékeken a karácsonyi asztalt ugyanis az oltár kicsinyített másként értelmezték.