Gesztenyével töltött pulyka

Gasztro

Gesztenyével töltött pulyka

Magyar Elek receptje nyomán készítette Borbás Marcsi ezt a gesztenyés húst.

Hozzávalók:

  • 1 db 3,5-4 kg-os pulyka
  • 70 dkg gesztenye
  • 1,5 dl tejszín
  • 2 db szikkadt zsemle
  • 1,5 dl tej
  • 2 egész tojás
  • 2 db tojássárgája
  • 50 dkg darált sertéscomb
  • 15 dkg mangalicaszalonna
  • só, bors
  • 1 db pulykamáj

Elkészítés:

A szikkadt zsemléket eltépjük, majd tejbe áztatjuk.

A gesztenyék héját bevágjuk, majd annyi tejben főzzük meg őket, amennyi pont ellepi az összeset. Ha már csak langyosak, akkor meghámozzuk őket, és a belső, szőrös hártyákat is eltávolítjuk róluk. Ezután egy kevés tejszínnel átforraljuk a gesztenyebelet, majd az egészet krumplinyomón átnyomjuk.

A darált húst elkeverjük a tojásokkal és a két sárgájával, hozzáadjuk a kinyomkodott zsemlét, majd az egészet jól elkeverjük. Beledolgozzuk a gesztenyét, majd ízesítjük sóval és borssal.

A pulyka máját apró kockára vágjuk, és ezt is a töltelékhez keverjük. A pulykát alaposan besózzuk, majd olvadós szalonnával gazdagon megtűzdeljük.

Végül a tölteléket a pulyka hasüregébe kanalazzuk. Ezután a lábait összekötözzük, és a hasánál a bőrt összetűzzük, hogy a töltelék ne folyjon ki. Ha marad, akkor a comb bőre alá is tegyünk a töltékből.

Ezután egy fedeles, kivajazott sütőedénybe rakjuk, és a pulyka tetejére még teszünk néhány szelet szalonnát. Egy deciliternyi vizet is öntünk alá.

220 fokos sütőben 20 percig sütjük, majd lefedjük, és visszavesszük a hőmérsékletet 160 fokra. Addig sütjük, amíg puha nem lesz a húsa. Sülés közben néhányszor meglocsoljuk a keletkező szafttal. Ha szükséges, a végén még rápirítunk, hogy szép piros legyen a bőre.

Ajánljuk még:

Mit kíván a hús? Hogyan fűszerezzük a különböző húsfajtákat?

A tökéletes húsétel elkészítésének egyik legfontosabb eleme a megfelelő fűszerezés. Minden húsfajtának megvan a maga karaktere, amit a hozzá illő fűszerekkel tudunk kiemelni vagy éppen harmonikusan kiegészíteni. A következőkben végigvesszük a legnépszerűbb húsfajtákat és a hozzájuk legjobban passzoló fűszereket, valamint azok használatának módjait.