Gesztenye lekvár és befőtt

Gasztro

Gesztenye lekvár és befőtt

A gesztenye leginkább püré formájában szokott megjelenni a honi étlapon. Romantikázóknak az idő hidegre fordulásával eszébe jutnak a városban itt-ott feltűnő gesztenyeárusok is, akik a vidék báját idéző kis alkalmatosságokon sütik a gesztenyét. Az ősszel megnyílt szúrós gesztenyetokokból előkandikáló gesztenye keményítőben és káliumban is gazdag. Készítsünk belőle különleges lekvárt és befőttet – ugyan sok vele a munka, de megéri! Mézzel készítve is kipróbálható!

A gesztenye húsát kemény barna héj és vékony, keserű burok fedi, amelyeket el kell róla távolítani. Ehhez két módszert választhatunk: Mielőtt megsütnénk, a gesztenyéket késsel bevágjuk egy kicsit, így sütés után könnyen le tudjuk hántani a héjat. Ha a gesztenyét vízben megfőzzük, hasítsuk be a külső héját X alakban. Tegyük a gesztenyét egy fazék hideg vízbe, a forrástól számítva 3 percig főzzük, majd tartsuk hideg vízsugár alá. Kézzel megnyomjuk, s a gyümölcs belseje máris előbújik a héj alól.

Gesztenyelekvár

Hozzávalók

  • 2 kg gesztenye
  • 75 dkg barnacukor
  • 1 vaníliarúd
  • üvegenként egy evőkanál rum

Elkészítés

A gesztenyét annyi vízbe tesszük, amennyi ellepi, és fedő alatt puhára főzzük, a gesztenye minőségétől függően 35-45 perc). Ha langyosra hűlt, meghámozzuk, a belső, barnás hártyát is eltávolítjuk. A gyümölcsöt áttörjük, hozzáadjuk a vaníliarudat, a cukrot, és fél napig hűvös helyen állni hagyjuk. Azután lassú tűzön, állandóan kevergetve 10 percig főzzük. A vaníliát eltávolítjuk és azon forrón kisebb üvegekbe töltjük. A tetejére egy-egy evőkanálnyi rumot locsolunk, és az üvegeket lezárjuk.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Gesztenyebefőtt

(nyitóképünkön)

Hozzávalók

  • 1 kg gesztenye
  • 40 dkg cukor
  • 1 vaníliarúd
  • üvegenként 1-1 evőkanálnyi rum

Elkészítés

A gesztenyét héjastul puhára főzzük (a forrástól számítva kb. 20 perc). Hideg víz alatt lehűtjük, majd megtisztítjuk. A cukorból 3 dl vízzel és a vaníliarúddal szirupot főzünk. Beletesszük a gesztenyéket és lassú tűzön 5 percig forraljuk. Kisebb üvegekbe rakjuk, a tetejére 1-1 evőkanálnyi rumot öntünk, és az üvegeket lezárjuk. A forrástól számítva 10 percig gőzöljük, majd a gőzben hagyjuk kihűlni.

Nyitókép: Halmos Monika @rozsakunyho

Ajánljuk még:

„Életem lényege: nem hasonlítani” – Marton Évával beszélgettünk

Az élet nagyáriájában nem fordulnak elő hamis hangok, hiszen csak az szólalhat meg, ami igaz és örökérvényű. Marton Éva világhírű szoprán élete és művészete a pleine voix a „tisztán éltem, híven szerettem” akkordjaira íródott, és bár befogadhatatlanul gazdag életművet kínál elemzésre kortársai és az utókor számára, sem művészetében, sem hétköznapi jelenlétében nem találunk benne harmóniaidegen hangokat. Különleges hangjával és egyéniségével mindenképpen, de beszélgetés közben még a pillantásával is tanít: koncentrálni, a fontosat látni, méltósággal őrizni a precízen szabott mércét.