A gesztenye húsát kemény barna héj és vékony, keserű burok fedi, amelyeket el kell róla távolítani. Ehhez két módszert választhatunk: Mielőtt megsütnénk, a gesztenyéket késsel bevágjuk egy kicsit, így sütés után könnyen le tudjuk hántani a héjat. Ha a gesztenyét vízben megfőzzük, hasítsuk be a külső héját X alakban. Tegyük a gesztenyét egy fazék hideg vízbe, a forrástól számítva 3 percig főzzük, majd tartsuk hideg vízsugár alá. Kézzel megnyomjuk, s a gyümölcs belseje máris előbújik a héj alól.
Gesztenyelekvár
Hozzávalók
- 2 kg gesztenye
- 75 dkg barnacukor
- 1 vaníliarúd
- üvegenként egy evőkanál rum
Elkészítés
A gesztenyét annyi vízbe tesszük, amennyi ellepi, és fedő alatt puhára főzzük, a gesztenye minőségétől függően 35-45 perc). Ha langyosra hűlt, meghámozzuk, a belső, barnás hártyát is eltávolítjuk. A gyümölcsöt áttörjük, hozzáadjuk a vaníliarudat, a cukrot, és fél napig hűvös helyen állni hagyjuk. Azután lassú tűzön, állandóan kevergetve 10 percig főzzük. A vaníliát eltávolítjuk és azon forrón kisebb üvegekbe töltjük. A tetejére egy-egy evőkanálnyi rumot locsolunk, és az üvegeket lezárjuk.
Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Gesztenyebefőtt
(nyitóképünkön)
Hozzávalók
- 1 kg gesztenye
- 40 dkg cukor
- 1 vaníliarúd
- üvegenként 1-1 evőkanálnyi rum
Elkészítés
A gesztenyét héjastul puhára főzzük (a forrástól számítva kb. 20 perc). Hideg víz alatt lehűtjük, majd megtisztítjuk. A cukorból 3 dl vízzel és a vaníliarúddal szirupot főzünk. Beletesszük a gesztenyéket és lassú tűzön 5 percig forraljuk. Kisebb üvegekbe rakjuk, a tetejére 1-1 evőkanálnyi rumot öntünk, és az üvegeket lezárjuk. A forrástól számítva 10 percig gőzöljük, majd a gőzben hagyjuk kihűlni.
Nyitókép: Halmos Monika @rozsakunyho
Ajánljuk még: