Hozzávalók:
- 1 kg sütnivaló burgonya
- 3-4 púpos evőkanál kukoricaliszt
- 20 dkg füstölt szalonna
- 1 ek sertészsír
- 3 fej vöröshagyma
- só
A tálaláshoz:
- snidlinges tejföl
Elkészítés:
A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, majd annyi vízben tesszük fel főni, amennyi éppen ellepi. Ha a főzés végére kétujjnyi víz marad rajta, akkor azzal együtt törjük össze. Ha több marad rajta, akkor szedjünk le belőle, de ne öntsük ki a vizet, hogy tudjunk még a krumplis masszához adni, ha szükséges.
Ha jól összetörtük a burgonyát, kanalanként adagolva annyi kukoricalisztet keverünk hozzá, hogy jó sűrű masszánk legyen. Ezután még visszatesszük a tűzre, és folyamatosan kevergetjük, nehogy megégjen. Ha már jól puffog, akkor le is húzhatjuk a tűzről. Ehhez a művelethez válasszunk egy jó nehéz lábast!
Közben a szalonnát felaprítjuk, a zsírját lassú tűzön kisütjük. Tehetünk alá egy kis zsírt is az elején, hogy ne égjen meg. A pörcöt kiszedjük, majd ezen a kisült zsíron megdinszteljük a félkarikára vágott vöröshagymát.
Egy tepsibe galuskákat szaggatunk a kukoricás, krumplis masszánkból. Ehhez két kanalat használunk, amit mindig belemártunk a hagymás zsírba. Forró sütőben pár perc alatt megpirítjuk a galuskákat.
Tálaláskor a gánicát meglocsoljuk a hagymás zsírral és megszórjuk a pörccel. Snidlinges tejföllel nagyon finom!
Ajánljuk még: