Focaccia – az olasz kenyérlángos

Gasztro

Focaccia – az olasz kenyérlángos

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • 50 dkg  pizzaliszt
  • kb. 375 ml langyos víz
  • 2,5 dkg élesztő
  • olívaolaj

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A langyos vízben feloldjuk az élesztőt – csak elkeverjük, nem kell felfuttatni –, majd a liszthez adva egy kis sóval sima, lágy tésztát dagasztunk. Dagasztás közben adagolunk még vizet, ha szükséges, hogy a tészta valóban sima és lágy legyen. Negyedórányi dagasztás után a tésztát jól beolajozzuk, és hagyjuk duplájára és  hólyagosra megkelni.

 

Közben eldöntjük, hogy vastag vagy vékonyabb focaccia-t szeretnénk sütni, és annak megfelelően választunk kisebb vagy nagyobb tepsit. A tepsit bő olajjal kikenjük és megsózzuk. Vigyázzunk, hogy a tepsi belső oldalát is megsózzuk. Beletesszük a hólyagosra kelt tésztát, eloszlatjuk, és ismét hagyjuk kelni. Ekkor már vigyázzunk, hogy ne nyomjuk ki belőle a levegőt.

 

Mikor jó buborékosra megkelt, bőven meglocsoljuk olajjal, majd az ujjunkkal kicsit megnyomkodjuk. Jól megsózzuk, és a tetejét megszórjuk friss rozmaringgal, olajbogyóval vagy kapribogyóval – ízlés szerint. Az így elkészített focaccia-t készre sütjük forró, 220 fokos sütőben, és már fogyaszthatjuk is!

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

 

Már követem az oldalt

X