Hozzávalók
- 50 dkg pizzaliszt
- kb. 375 ml langyos víz
- 2,5 dkg élesztő
- olívaolaj
Elkészítés
A langyos vízben feloldjuk az élesztőt – csak elkeverjük, nem kell felfuttatni –, majd a liszthez adva egy kis sóval sima, lágy tésztát dagasztunk. Dagasztás közben adagolunk még vizet, ha szükséges, hogy a tészta valóban sima és lágy legyen. Negyedórányi dagasztás után a tésztát jól beolajozzuk, és hagyjuk duplájára és hólyagosra megkelni.

Közben eldöntjük, hogy vastag vagy vékonyabb focaccia-t szeretnénk sütni, és annak megfelelően választunk kisebb vagy nagyobb tepsit. A tepsit bő olajjal kikenjük és megsózzuk. Vigyázzunk, hogy a tepsi belső oldalát is megsózzuk. Beletesszük a hólyagosra kelt tésztát, eloszlatjuk, és ismét hagyjuk kelni. Ekkor már vigyázzunk, hogy ne nyomjuk ki belőle a levegőt.

Mikor jó buborékosra megkelt, bőven meglocsoljuk olajjal, majd az ujjunkkal kicsit megnyomkodjuk. Jól megsózzuk, és a tetejét megszórjuk friss rozmaringgal, olajbogyóval vagy kapribogyóval – ízlés szerint. Az így elkészített focaccia-t készre sütjük forró, 220 fokos sütőben, és már fogyaszthatjuk is!
Jó étvágyat kívánunk hozzá!