Fátyolkalács

Gasztro

Fátyolkalács

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • kb. 2,5 dl zsíros tej
  • 1 cs. szárított élesztő
  • 1 ek. kristálycukor
  • 1 db tojás
  • 1 csipet só
  • 5 dkg puha vaj

A töltelékhez:

  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 15 dkg kristálycukor
  • 1 ek. fahéj

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A lisztet elkeverjük a sóval, cukorral, hozzáadjuk az élesztőt, majd elkezdjük dagasztani a langyos tejjel. A tojást is beleütjük. Ha a massza összeállt, beledolgozzuk a szobahőmérsékletű, puha vajat. Rugalmas, jól kezelhető tésztát dagasztunk. Ha a tészta már szép hólyagos és sima felületű, akkor letakarjuk, és langyos helyen duplájára kelesztjük.

A töltelékhez a vajat megolvasztjuk, a cukrot pedig elkeverjük a fahéjjal.  

A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, majd vékonyra, négyzet alakúra kinyújtjuk. Megkenjük a vajjal, majd megszórjuk a fahéjas cukorral. Ezután hosszúkás csíkokra vágjuk, majd minden csíkot több egyenlő darabra vágunk. Akkora négyzeteket vágjuk, hogy bele tudjuk majd állítani egy kisebb méretű kenyérsütő formába ezeket.  Figyeljünk, hogy a formát alaposan kenjük meg vajjal. Ha megtelt a sütőforma, hagyjuk még kelni 20 percet a kalácsot, majd 180 fokos sütőbe rakjuk. Kb. 25 perc alatt készre sütjük. Picit várunk, majd kiszedjük a formából. Langyosan a legfinomabb.

 A recept megjelenését a Smeg támogatta.