Hozzávalók
A tésztához:
- 50 dkg liszt
- kb. 2,5 dl zsíros tej
- 1 cs. szárított élesztő
- 1 ek. kristálycukor
- 1 db tojás
- 1 csipet só
- 5 dkg puha vaj
A töltelékhez:
- 10 dkg olvasztott vaj
- 15 dkg kristálycukor
- 1 ek. fahéj
Elkészítés
A lisztet elkeverjük a sóval, cukorral, hozzáadjuk az élesztőt, majd elkezdjük dagasztani a langyos tejjel. A tojást is beleütjük. Ha a massza összeállt, beledolgozzuk a szobahőmérsékletű, puha vajat. Rugalmas, jól kezelhető tésztát dagasztunk. Ha a tészta már szép hólyagos és sima felületű, akkor letakarjuk, és langyos helyen duplájára kelesztjük.
A töltelékhez a vajat megolvasztjuk, a cukrot pedig elkeverjük a fahéjjal.
A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, majd vékonyra, négyzet alakúra kinyújtjuk. Megkenjük a vajjal, majd megszórjuk a fahéjas cukorral. Ezután hosszúkás csíkokra vágjuk, majd minden csíkot több egyenlő darabra vágunk. Akkora négyzeteket vágjuk, hogy bele tudjuk majd állítani egy kisebb méretű kenyérsütő formába ezeket. Figyeljünk, hogy a formát alaposan kenjük meg vajjal. Ha megtelt a sütőforma, hagyjuk még kelni 20 percet a kalácsot, majd 180 fokos sütőbe rakjuk. Kb. 25 perc alatt készre sütjük. Picit várunk, majd kiszedjük a formából. Langyosan a legfinomabb.
A recept megjelenését a Smeg támogatta.
Ajánljuk még: