Fahéjas köntösben sült gyümölcsök, fűszeres mascarponekrémmel

Gasztro

Fahéjas köntösben sült gyümölcsök, fűszeres mascarponekrémmel

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

(1-1 darabhoz)

  • 10 dkg leveles tésztalap
  • 1 db alma
  • 1 db körte

A sziruphoz:

  • 20 dkg kristálycukor
  • 1 dl citromlé
  • 3 db egész fahéj
  • 8 db egész szegfűszeg

Forgatni:

  • kristálycukor
  • 1 dkg őrölt fahéj

A krémhez:

  • 20 dkg mascarpone
  • 1 db körte felkockázva

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A gyümölcsöket vékonyan meghámozzuk. A cukorral, az egész fahéjjal, a szegfűszeggel, a citromlével, vízzel szirupot készítünk. Ebben 15-20 percig pároljuk a gyümölcsöket. Ha kész, kivesszük a fűszeres léből és hűlni hagyjuk.

A leveles tésztából 2 cm széles csíkokat vágunk, majd körbetekerjük a körtén és az almán úgy, hogy fedjék egymást a tésztalapok. Mézzel megkenhetjük vagy egyszerűen fahéjas cukorba forgathatjuk.

Állítva helyezzük a tepsibe. Előmelegített sütőben 200 fokon 20-30 percig sütjük.

A krémhez a fűszeres szirupot átszűrjük, hozzáadjuk a kockára vágott körtét, és tovább főzzük. Ha már aranybarna és jó sűrű a szirup, hűlni hagyjuk. Végül összeforgatjuk a mascarponéval és a sült gyümölcsökkel együtt tálaljuk.

Ajánljuk még:

Legősibb főfoglalkozásunkból ered a karácsonyi menü egyik főszereplője, a halászlé

A magyar konyha háromféle halászlécsoportot különböztet meg: a dunai, a tiszai és a balatoni halászlét – legnagyobb vizeink szerinti értelemszerű csoportosításban. Mindhárom ételfajta közös jellemzője, hogy három fő alapanyagból készülnek: halhúsból, hagymából és pirospaprikából. A különbség az elkészítés módjában és a tálalás jellegzetességeiben rejlik.