Eperzselé

Gasztro

Eperzselé

Borbás Marcsi receptje.

Hozzávalók:

  • 2 kg eper 
  • 3 ek kristálycukor
  • 50 dkg 2:1 Koronás befőzőcukor
  • 4 lapzselatin

 

Tovább olvasok
eperzselé recept Borbás Marcsi

 

Elkészítés:

Az epret megszórjuk a két evőkanál cukorral, majd a kezünkkel összenyomkodjuk, hogy jól kiadja a levét. Ezután átszűrjük a levet, és felforraljuk. Hozzáadjuk a befőzőcukrot, majd hagyjuk egy kicsit hűlni. Azért érdemes ezt a cukrot használni, mert rögtön segíti a zselésedést, és elegendő savat is tartalmaz, hogy az édes és savanyú íz egyensúlyba kerüljön.

eperzselé recept Borbás Marcsi

 

A lapzselatint beáztatjuk jéghideg vízbe. Ha megpuhult, kicsavarjuk, majd egy kevés meleg eperlében feloldjuk. Hozzáadjuk az összes léhez, majd kisebb edényekbe töltjük. Az edényeket érdemes szilikonspray-vel kifújni, ha egyben ki akarjuk borítani. Ezután hűtőbe rakjuk egy éjszakára. Friss eperrel és mentával tálaljuk. Ha nem szeretnénk kiborítani az edényből a zselét, akkor nem muszáj lapzselatint használni. Ebben az esetben egy kanalazható, lágyabb állagú desszertet kapunk.

 A recept megjelenését a Koronás Cukor támogatta.

Ajánljuk még:

Komáromi Jókai palacsinta, avagy az írófejedelem bablevese szilárd változatban

A Jókai bablevesről talán már mindannyian hallottunk. És a Jókai palacsintáról? Jómagam nemrég ismerkedtem meg vele komáromi látogatásom során. Olyannyira meglepődtem azon, hogy késsel-villával faltam a jó bablevesből ismert ízeket, olvadtak a textúrák a nyelvemen, hallgattam a palacsinta születéstörténetét, és közben egyre az járt a fejemben, hogy száz év múlva féltve őrzött legenda lehet az alig egy éves ételköltemény. Hazaérve persze elkészült nálunk is, hogy leteszteljem, mit szól hozzá a bableveskedvelő siserehad. Megnyalták utána mind a tíz ujjukat!

 

Már követem az oldalt

X