Ehető virágok: nyílnak az első finomságok – mutatjuk, mit készíts belőlük

Gasztro

Ehető virágok: nyílnak az első finomságok – mutatjuk, mit készíts belőlük

Nyílik a rét és a virágoskert, ideje előszedni a legjobb ehető virágokat tartalmazó recepteket! Mert vadnövényekkel főzni trendi – vagy csak néhány növénybolond hóbortja?

Régi szakácskönyvekben olvashattunk a turbolyamártásról, az ibolyával készült édességekről, az „Ízletes hadiételek” közt a csalánfőzelékről.  Érdemes felfedezni a sok jó ízt, amit a kert, a rét kínál kora tavasszal: elképesztően ízletes utazás lehet a természetes zamatok világába!

Ha körülnézünk kora tavasszal a kertben – amihez térdre kell ereszkedni, érdeklődő alázattal – izgalmas, mi mindent kínál nekünk a föld akkor, amikor még semmit sem vetettünk. A tyúkhúr, a pitypang zsenge levelei már tél végén sarjadnak erősen, ezekből bőven tehetünk a salátába, zöldturmixba. A pitypanglevél ilyentájt az igazi: amikor még zsenge, színe fehérbe hajló. Íze kellemes, gyógyereje teljében: tisztítja a májat, segíti az emésztést, a legjobb tavaszi saláta-alapanyag.

 

Tovább olvasok

A tyúkhúr, amit előszeretettel gyomlálunk ki, és a tyúkok elé vagy a komposztra kerül, a télvégi salátákból kihagyhatatlan! Magas C-vitamin-tartalma, serkenti az epe- és a veseműködést. A salátába nálunk mindenféle zöld kerül: tyúkhúr, pitypanglevél, salátaboglárka ízletes levélkéi, zsenge pásztortáska, cickafark, árvacsalán és esetleg ibolyalevél. Ha van kéznél, uborkagyalun szeletelve kerül bele retek, sárga- vagy fehérrépa. Mézes-citromos öntettel várja, hogy ízes vitaminokkal kényeztessen.

 

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

A zamatos turbolyát kissé elfeledtük, pedig eleink nagy becsben tartották. Kora tavasszal, de enyhébb téli napokon is kikandikálnak harsogóan friss levélkéi – de kell hozzá némi melengető napsugár, hogy zamatossá érlelje. A levelek teája vértisztító, anyagcsere-serkentő. Az íze pedig magáért beszél! A francia Fines Herbes fűszerkeverék elengedhetetlen része a turbolya és az ismert frankfurti zöld szósz sem nélkülözheti. Aki megbarátkozott erős, ánizsos aromájával, annak a finomra metélt leveleivel ízesített mártogató biztosan kedvence lesz! Kár, hogy ez az üde zamat csak frissen élvezhető – tehát ki kell használni azt a néhány tavaszi hetet, amikor az akácosok alját belengi a zamatos turbolya átható illata.

Egy maréknyit aprítsunk egy csészényi tejfölbe vagy joghurtba, picit sózzuk meg és máris kész az üde, aromás mártogató. Főtt tojással, friss péksüteménnyel kellemes tavaszi reggeli. A főtt tojást bele is reszelhetjük a mártásba, így még táplálóbb lesz: kínálhatjuk főtt hús, vagy füstölt sonka mellé. A hagyományos körözöttet is kicsit megvadíthatjuk, ha petrezselyem helyett turbolyával ízesítjük. Az érett juhtúróval tökéletes párost alkotnak!

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho  

Már hajt a csalán, a komló, a medvehagyma – ezeket is jó szívvel ajánlom. Vadnövények gyűjtéséhez természetesen növényismerettel felvértezve lehet hozzákezdeni, mert ennek is megvannak a szabályai. Aki nem biztos a dolgában, kérjen segítséget szakembertől, vagy keressen egy vezetett túrát!

A tavaszi vad zöldeket leginkább salátákba, esetleg főzelékként tudjuk elképzelni, de olykor a desszertasztal felé kacsintva is felfedezhetünk mennyei finom ízeket. Dél-Tirolban, egy gyógynövényes túrán ismerkedtem meg egy ottani specialitással. Be kell vallanom, elsőre magam is elcsodálkoztam, pedig én aztán igazán benne vagyok minden vadságban. A tavaszköszöntő piknik alkalmával csokoládéba mártogatott repkénnyel is kényeztették ízlelőbimbóinkat. Miféle huncutság ez, milyen tékozló lakoma, hogyan fér össze az egyszerű, közönséges kerekrepkény a csokoládéval – gondoltam addig, amíg meg nem kóstoltam. És láss csodát: egyszerűen mennyei az íz-összhang, pompás együtt ez a két zamat, melyekről úgy véltem, oly messze vannak egymástól, mint ide Dél-Tirol.

 

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

A kertben ott a hűséges kerekrepkény, megérdemli hát, hogy ne csak szolid salátát játsszunk vele mindannyiszor. Álljon hát itt a recept – amihez tökéletesek a megmaradt csokoládéfigurák is!

Hozzávalók

  • 2 marék zsenge repkényhajtás
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 2 dkg vaj

Elkészítés

A zsenge repkényhajtásokat 5-6 cm-es darabokra vágjuk – de a legjobb, ha már így szedjük őket. Folyó víz alatt leöblítjük, és teljesen leszárogatjuk. A csokoládét összetörjük, gőz felett megolvasztjuk. A vajat simára keverjük benne, majd a repkény darabokat egyenként megmártjuk benne, és zsírpapíron hagyjuk megdermedni. Jól záródó dobozban, sötét, hűvös helyen tároljuk.

További recepteket és hasznos tudnivalók a „Vadon nőtt étterem” című e-könyvben találtok.

Ajánljuk még:

Holnap nyit a Hagyományok Háza Ünnepváró Forgataga

A Hagyományok Háza életében a karácsonyi ünnepvárás az év legmeghittebb időszaka. Az idén december 6. és 8. között megrendezésre kerülő Ünnepváró Forgatag koncertekkel, bábelőadássokkal, ajándékkészítő műhelyekkel, mesével, gyerektáncházzal, kézműves vásárral és mesterségbemutatókkal, valamint kedvezményes kiadványárusítással várja a látogatókat. A különleges, minden korosztályt megszólító programsorozat egyik legizgalmasabb tevékenysége a kézműves műhelyekben zajlik, ahol hagyományos mesterségekből ihletett, kézzel készített ajándékokat lehet alkotni.