Pitypang, mi lesz – kérdezi Karinthy, és mert mindenfelé ott sárgállik, már kezd beivódni a tudatba, hogy a pitypang jó dolog. Mi lesz hát? Zsenge pitypanglevél-saláta, pitypangbimbó párolva vagy fermentálva, pitypangszörp vagy pitypangzselé?
Ma már sokféle módon kerül asztalainkra ez az ízletes gyógyvirág – amit amúgy utálatos gyomként irtanak, legfeljebb a gyerekek játszanak fehér szőrbóbitájával és Karinthy kapkod szoknyája, porzója, bibéje után. Ám gyökeréből emésztést serkentő, erősítő teát főzhetünk, őszi gyűjtésű, szárított és őrölt gyökeréből pótkávé is készül. Zsenge levelei vértisztító, erélyes vizelethajtó hatásúak, serkentik a máj működését és az emésztést, tavaszi tisztítókúrákhoz nélkülözhetetlen a gyermekláncfűnek is nevezett pitypang.
Márciustól májusig, az időjárástól függően a fiatal levelek és a virágbimbók gyűjthetők. A virágban pompázó pitypang levelei már igen kesernyések, ilyenkor a ragyogó sárga virágok kerülhetnek terítékre, például pitypangméz- vagy szirup formájában. Jómagam erről először Maria Treben füveskönyvében olvastam, abban az évben én is megpróbálkoztam vele, s igencsak elnyerte mindenki tetszését! Az aranyló sárga, mézszerű szirup palacsintára locsolva, kenyérre csorgatva egyaránt finom csemege. Szódavízzel hígítva, citromkarikákkal pedig jóízű itallá szelídül.
Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Most még lehet gyűjteni zsenge pitypanglevelet, mert salátához az a jó, amelyik minél halványabb. Pompás tavaszi ebéd készülhet belőle, és a saláta mellé tápláló fogásnak a dióbundában sült cékla igazán jóízű, vitamindús és színesen laktató.
Hozzávalók
- 4 db közepes cékla (30-35 dkg)
- 2 tojás
- 2 dl világos sör
- só
- 10 dkg darált dió
- 6-8 dkg liszt
- a sütéshez olaj
- a salátához 6 dkg dió
- 2 marék zsenge pitypanglevél
- só, őrölt bors
- 3 evőkanál virágecet
- 3 evőkanál hidegen sajtolt olaj
- 1 evőkanál mustár
Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Elkészítés
A megmosott céklákat fóliába csomagoljuk, és forró sütőbe téve 200 fokon 15-20 perc alatt megsütjük. Kihűtjük, a héját lehúzzuk, majd ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. A tojásokat felverjük, megsózzuk, apránként hozzáadjuk a sört meg a lisztet, simára keverjük. Végül a darált diót is beleforgatjuk. A céklaszeleteket a diós masszába mártjuk, majd bő, forró olajban aranysárgára sütjük. Papírtörlőre szedve lecsöpögtetjük.
A salátához a pitypangleveleket alaposan megmossuk és leszárítjuk. A diót szárazon illatosra pirítjuk. A virágecetet simára keverjük a mustárral meg az olajjal, sóval, őrölt borssal fűszerezzük, a diót beleforgatjuk és az egészet a pitypanglevelekre öntjük. Pitypangvirágokkal díszítve vagy pitypangszirmokkal megszórva kínáljuk a dióbundás cékla mellé.
Ajánljuk még: