Desszertek bodzavirágszörpből

Gasztro

Desszertek bodzavirágszörpből

Készítettél már bodzaszörpöt idén? Kápráztass el mindenkit a legmenőbb bodzavirágos desszertekkel! Legyen belőle szörbet, bólé, gyümölcsös bodzazselé, rebarbarás-bodzás pohárdesszert, cukkinis bodzavirágkrém, és aki belejött, a virágos élvezeteket tovább fokozhatja!

A bodzaszörp nem csak kitűnő üdítő ital, de lehet koktél alapanyaga is. És a hétvégi desszertet is elvarázsolhatjuk vele!

Napsütötte hétvégén a bodzaszörpből készület szörbet. Ehhez az aromás szörpöt tegyük egy jól záródó edényben a fagyasztóba. 2 órai fagyasztás után – ha már sűrűsödni kezd – keverjük át néhányszor. 3-4 óra alatt fagy meg a megfelelő állagúra. Tálalás előtt botmixerrel összezúzzuk, frissen szedett bodzavirágokkal díszítve, vagy eperszemekkel tálaljuk.

Bodzazselés pohárdesszert – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

A bóléhoz a jól behűtött bodzaszörpöt a bóléstálba tesszük, hozzáadunk némi friss epret, vagy befőtt gyümölcsöt, friss bodzavirágokat morzsolunk rá és pezsgővel, vagy habzóborral felöntjük.

Ha jó előre aprócska virágokat (ibolya, árvácska, borágó stb.), jégkockába fagyasztunk, azzal még jobban feldobhatjuk a bólét.

 

Tovább olvasok

Epres bodzazselé

Hozzávalók

  • 5 dl bodzaszörp
  • 3-4 friss bodzavirág-tányér
  • 25 dkg földieper
  • 1 evőkanál vaníliás cukor
  • 1 csomag tortazselé-por

Epres bodzazselé – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Elkészítés

A földiepret megmossuk, megtisztítjuk, vékonyan felszeleteljük. Vaníliás cukorral megszórjuk, és lefedve behűtjük. A bodzaszörpöt a tortazselé porral elkeverjük, majd tűzre tesszük, és szorgalmasan kevergetve felforraljuk. Az eperszeleteket négy üvegpohárba osztjuk, rámorzsoljuk a bodzavirágokat, majd a langyosra hűlt, sűrűsödő bodzazselét ráöntjük. Tálalásig behűtjük, a tetejére bodzavirágokat és citromfű-levélkéket szórhatunk. Természetesen készülhet gyümölcs nélkül, vagy másféle gyümölccsel, esetleg úgy is, hogy bodzavirágokkal dúsított túrókrémmel rétegezve tesszük üvegpohárba a bodzazselét.

A virágzselék érdekessége, hogy a bennük remegő virágok egészen különleges látványt nyújtanak.

Rebarbarakompót bodzavirággal

(nyitóképünkön)

Hozzávalók

  • 30 dkg rebarbaraszár
  • 5 dl bodzaszörp
  • 4 tenyérnyi bodzavirág

Elkészítés

A rebarbarát megtisztítjuk, 2 cm-es darabokra vágjuk. A bodzaszörphöz 2 dl vizet adunk, majd beletesszük a rebarbarát. Lassú tűzön felforraljuk és csöndesen főzzük 5 percig, majd a lecsipegetett bodzavirágokat is belehintjük, elkeverjük, és fedő alatt hagyjuk kihűlni.

Rebarbarakompót bodzavirággal – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho  

+ egy recept arra az időre, ha már a kabakosok is kukucskálnak a kertben:

Bodzavirágos cukkinikrém

Hozzávalók

  • 50 dkg zsenge tök, patisszon, vagy cukkini
  • 6 tenyérnyi bodzavirág vagy 6 evőkanál szárított
  • 20 dkg cukor
  • 2 citrom
  • 3 evőkanál barackpálinka

Elkészítés

A tökfélét lereszeljük az almareszelőn, majd egy éjszakán át a cukorral összekeverve állni hagyjuk. Másnap a keveréket lábosba tesszük, ráfacsarjuk a citromok levét, belemorzsoljuk a bodzavirágot, és lassú tűzön addig főzzük, míg a tök üvegesen áttetsző lesz. Hozzáadjuk a pálinkát, és néhány órára behűtjük.

Ajánljuk még:

Nincsen diós mákos nélkül! – Bejglitörténelem az ünnepekre

Ahány ház, annyi recept. Ahány íz, annyi történet. Ahány karácsony, annyi bejgli. De honnan ered a sztársütemény? Minek köszönheti népszerűségét? A bejgli még a karácsonyi kalácsot is lesöpörte az első helyről, mai napig őrzi királyi pozícióját az ünnepi desszertek között.